Развиващите се държави в света са приветствани заради икономическия си ръст, но рядко искаме да чуем каква цена плащат за това.

Световната здравна организация (СЗО) наскоро обяви проучване на качеството на въздуха в 91 държави по света. Критерии за чистотата на въздуха са PM10 частици на кубичен метър. Става въпрос за частици от по-малко от 10 микрометра, които могат да причинят зарази и болести. Според СЗО при наличие на над 20 микрограма такива частици в кубичен метър въздух, здравето на хората е застрашено.

При 10-те държави в този списък нивата са между 6 и 14 пъти повече това ниво:

10. Кувейт - 123 ug/m3

По време на Войната в залива през 1990 година иракските войски запалиха петролни кладенци в Кувейт, което предизвика огромни пожари и замърсяване, от което страната все още не се е изчистила.

В момента замърсяването идва най-вече и от рафинериите и заводите. Миналата година 15 000 студенти се събраха на демонстрация за по-чист въздух, но правителството твърди, че всичко е в рамките на нормалното.

9. Нигерия - 124 ug/m3

Нигерия е най-многобройната държава в Африка и 8-та най-многолюдна в света.

Тя е най-големият производител на петрол в Африка (2.3 млн барела на ден).

В Нигерия са ставали едни от най-сериозните петролни разливи. За това допринасят вандалите, които крадат петрол.

8. Иран - 124 ug/m3

Тук се намира най-замърсеният град в света Ахваз. Това е град в пустинята, в които живеят 1.3 млн. души.

През декември в столицата Техеран се образува такава гъста мъгла, че се наложи правителството да даде няколко неработни дни. В града има 3.5 милиона автомобила, които са сред главните виновници за замърсяването.

7. ОАЕ - 132 ug/m3

Това е четвъртият най-голям износител на петрол.

В последните 30 години държавата преживява бурен икономически подем.

Дубай е голямата гордост на държавата, но и един от най-големите замърсители в света. 42% от замърсяването идва от автомобили, казват местните власти.

ОАЕ е известна с огромното количество боклук, което произвеждат жителите й. Средностатистическото семейство в Дубай произвежда с 30% повече боклук от средното за държавите в ОИСР.

6. Египет - 138 ug/m3

Автомобилите и фабриките са сред основните замърсители. Всяка есен се причинява и огромно замърсение, наречено „черния облак" от фермерите, които горят останки по нивите и оризовите плантации.

5. Саудитска Арабия - 143 ug/m3

Страната е най-големият производител и износител на петрол. Замърсяването и сухият пустинен климат са причина за бума на респираторни заболявания.

4. Сенегал - 145 ug/m3

Замърсяването идва от мините, автомобилите и емисиите от производство на енергия за домакински нужди. 85% от автомобилите са стари модели, които отделят много вредни газове.

Разходите за здравеопазване, свързани с респираторни заболявания са на стойност 5% от БВП.

3. Пакистан - 198 ug/m3

Нивата на замърсяване тук са 10 пъти по-високи от лимита, даден от СЗО.

Корупцията и политическата нестабилност пречат за вземане на мерки срещу замърсяването и над всеки по-голям град в страната (Карачи, Исламабад и др.) се издига сив облак.

В Карачи се намират над 50% от общо 3.5 млн. автомобила в страната.

Голям проблем е и замърсяването на водните басейни от изтичащи отпадъци от заводите.

2. Ботсвана - 216 ug/m3

Може би е странно, че държава с население от едва 2 милиона души ще е на 2-ро място в списъка.

80% от територията на Ботсвана е пустиня. Когато през 1966 г. държавата получи независимост от Великобритания, тя бе една от най-бедните в Африка. Днес е една от най-бързо развиващите се икономики.

Разрастването на индустрията обаче е с цената на тежко замърсяване за околната среда.

1. Монголия - 279 ug/m3

Град Уланбатар има население 1.2 милиона души, които допринасят за 45% от замърсяването в страната. През най-студените месеци в годината - от декември до февруари градският пейзаж е изцяло потънал в смог.

Той се дължи на старите модели печки и бойлери, захранвани с въглища, които се ползват от по-голяма част от населението.

За последните 20 години населението на града се е увеличило със 7-0%.

Още любопитни новини във Facebook