Просто напечатайте парите! Едно от нещата, които централните банки могат да правят и го правят без ограничения е да наводнят пазара с ликвидност, пише британският вестник "Индипендънт".

Има истински дебат за това, дали след това парите отиват принципно за увеличаване на производството или основно за увеличаване на инфлацията.

„Светът е изправен пред най-тежката финансова криза от 30-те години насам, „ако не и повече", каза управителят на британската централна банка вчера. Сър Марвин Кинг направи изказването си след решението на Комисията по монетарната политика на „Банк ъф Ингланд" за вливането на 75 млрд. лири „новоотпечатани пари" в икономиката в отчаян опит да се избегне нова кредитна криза и рецесия в Обединеното кралство.

За да придобиете представа за величината, последните 75 млрд. лири количествено облекчаване са еквивалентни на 5% от БВП - може би не точно наводняват с пари, но е напълно приемливо количество.

Икономисти коментират, че решението на банката да поднови количественото облекчаване, или програмата за изкупуване на активи, показва, че е изключително уплашена за икономиката, и предвиждат още такива ходове в бъдеще.

Банката също така запази непроменена рекордно ниската си лихва от 0.5 на сто.

От своя страна ЕЦБ оповести, че ще купи облигации за 40 млрд. евро и ще вземе и други мерки за връщане ликвидността на системата.

Водещата цифра е по-скромна от британската, особено отнасяйки се към икономическите опасения, но присъдата на пазара е че двете централни банки следват напълно еднакви стратегии.Така че просто напечатайте парите!