Когато се строят небостъргачи-чакай кризи, твърдят наблюдателни икономисти.

Небостъргачите винаги са привличали вниманието на туристите, но само отчаяни смелчаци биха се осмелили да пристъпят в тези сграда, които са недовършени, изоставени или обитавани от призраци:

Ryugyong Hotel

Пхенян, Северна Корея

105 етажа

Тази масивна 105-етажна пирамида напомня за грандоманските и абсурдни амбиции на Пхенян- в продължение на десетилетия Северна Корея се опитваше да построи напълно ненужен модерен хотел в столица, която почти не е посещавана от чужденци, изтощавайки оскъдните ресурси на страната, заплашена от глад.

Проектът е окончателно изоставен след разпадането на Съветския съюз през 1992 г., когато Русия прекъсва субсидирането на Северна Корея.

Сградата пустееше две десетилетия, а корейците се опитваха да не я забелязват, старателно премахвайки я от картичките и снимките на Пхенян.

Наскоро обаче правителството внезапно обяви планове за реконструкция на зданието, което трябва да бъде завършено за 100-годишнината на вечно живия Ким Ир Сен през 2012 г.

Sathorn Unique

Банкок, Тайланд

49 етажа

В Банкок през 90-те старателно растат нови и нови небостъргачи - символ на икономическия полет на страната. Някои от тях така и не са построени, защото настъпва Азиатската криза.

Ниските етажи на изоставения през 1997 г. Sathorn Unique отдавна са заети от плъховете, а високите- от враните и призраците, които според много жители на града обитават сградата. И едните, и другите са оставени на мира от местните, които никак не обичат да си имат вземане- даване с това място. Какво ще е бъдещето на тази кула- никой не знае.

Tower of David

Каракас, Венецуела

45 етажа

Кулата на Давид е една от най-високите сгради в Южна Америка, макар недовършена. Тя е необитаема само на думи-от 1994 г. проектът е замразен, но това не пречи в апартаментите да се нанесат няколко хиляди обитатели без никакви разрешителни. Сега те ползват всички удобства, които били първоначално предвидени в сградата, включително галерията и салона за красота. Нахалниците досега са стигнали до 30-ия етаж- явно тепърва предстои голямото заселване- във Венецуела цари такава жилищна анархия, че хората нямат друг избор, освен да се заселят в изоставени сгради.

Book Tower

Детройт, Мичиган, САЩ

38 етажа

Строителството на тази кула започва през 1916 г. и в продължение на много години нейната старомодна, класическа фасада и екстравагантни медни покриви са странно украшение на града. Тя е тъжен паметник на миналото величие на промишлен Детройт- за едно столетие Книгата преминава от едни ръце в други, без никой да успее да се справи със завършването й. Последните планове за реконструкция на сградата бяха изоставени през 2009 г.

Sterick Building

Мемфис, Тенеси, САЩ

29 етажа

Друг призрачен небостъргач се намира в Мемфис. Някога около това архитектурно чудо в готически стил се суетели хиляди работници и маса хора от различни професии- от фризьори до брокери, а осем асансьора - с невиждан за времето си лукс и бързина, можели да ви вдигнат над града. Всичко приключило през 1980г.

Сега входът е заключен, а самият небостъргач се руши отвътре, единствените му обитатели са бездомниците, а бъдещето не предвещава нищо добро.

Edificio Сао Vito

Сао Пауло, Бразилия

27 етажа

Когато се появява през 50-те години, този небостъргач трябва да служи за уютно жилище на средната класа и пристигащите имигранти.

Нещата обаче се променят и фасадата на сградата се превръща в огромен, вертикален паметник на бедността. Новите обитатели наложили своя ред- драскали стените, изхвърляли боклук през прозорците, от трите асансьора в сградата, останал един и той едва успявал да стигне до средните етажи, скоро токът и водата трябвало да бъдат спрени, защото никой не плащал, но естествено- никой не можел да припари, за да свърши това. През 8о-те небостъргачът вече е мястото с най-голяма концентрация на хора в целия град. През 2004 г. всички семейства са изселени от сградата. Оттогава тя е свърталище на наркомани.

PacBell Building

Сан Франциско, САЩ

26 етажа

Построена през 1925-а гигантската за времето си кула е най-високата в Сан Франциско. Великолепният паметник на неоготиката е украсен с огромни орли, разперили криле над мегаполиса. Собственикът на небостъргача стана една от първите жертви на финансовата криза през 2008 г. и оттогава тя е затворена, но с надеждата, че в нея отново ще кипи живот.

Buffalo Central Terminal

Бъфало, САЩ

20 етажа

Някога тази красива гара в стил арт деко приемала по 100 влака дневно, но сега влакове чакат само призраците. Сградата често е посещавана от любители на паранормалното, след като в нея се снимаше „Ловци на духове", и оттогава туристите буквално я отнасят- парче по парче.

Szkieletor (Skelator)

Краков, Полша

20 етажа

Най-високата сграда в Краков нито е, нито някога ще бъде завършена. Тя е започната през 1975 г. и през 1980 г., когато икономическите трудности предвещават краха на социализма, е изоставена. В наши дни всички опити грозното знание да се покрие до неузнаваемост с билбордове се провалят и Szkieletor все така разваля гледката към иначе красивия град.

Michigan Central Station

Детройт, Мичиган, САЩ

18 етажа

Изоставената гара от 1913 г. е част от грандиозен проект за гигантски транспортен възел. В средата на 20 в. обаче колите окончателно вземат превес над железниците и гарата е изоставена като неудобна и ненужна. Оттогава до ден-днешен властите обсъждат какво да я правят.