Гърция се връща към стандарта на живот от 2004 г. заради кризата. Финансовият министър Евангелос Венизелос каза, че до края на 2012 г. рецесията в Гърция ще е минус 15 на сто, пишат вестниците.

Принудени сме да правим необходимите корекции, за да може страната да стъпи на здрава основа. Ако сега не успеем да се преборим с натрупаните от години илюзии, няма да можем да вървим напред, защото ситуацията е опасна и несигурна, казал още министърът. Той уверил, че въпреки финансовите проблеми Гърция ще остане в еврозоната.

Венизелос е дал тези изявления след последната си среща с представителите на "тройката" - ЕС, ЕЦБ и МВФ, в Атина вчера, които инспектираха финансовото състояние на Гърция преди да бъде отпуснат на страната спасителния транш от 8 млрд. евро.

Министърът определил като необходимо условие за отпускането на транша гръцкият парламент да одобри внесения от правителството законопроект, предвиждащ по думите му структурни реформи, които трябва да станат до края на октомври.

Той казал, че одиторите от "тройката" вероятно днес ще отпътуват от Атина и че ще са им нужни десетина дни, за да изготвят своя доклад. По негова преценка одобрението на транша за Гърция можело стане от Еврогрупата преди 23 октомври.

В. "Вима" коментира, че внесеният от правителството законопроект предвиждал "най-голямото бръснене и подстригване" в живота на гърците, тъй като ги очаквало такова орязване на доходите, което да донесе на хазната 5 млрд. евро през 2012 г. Вестникът отбелязва, че "тройката" е приключила проверките и че "голямото бръснене" тепърва предстои.

Източник: БТА