Времето, водата, огънят, вятърът и туристите имат едно общо- те са враг на всяка забележителност. Затова в следващите десет забележителности шансовете ви да влезете са или скоро ще бъдат силно ограничени:

Пирамидите

Гиза,Египет

Някога туристите се снимаха не само до стените, но и на самите върхове на пирамидите. Нещата се промениха след като властите в Египет установиха, че с дружни усилия туристите сравняват пирамидите със земята, само и само да си отмъкнат парче за спомен. Сега достъпът до стените на пирамидите е ограничен, а в края на тази година гробницата на Тутанкамон ще бъде затворена за посетители. Да се любувате на Свинкса вече е възможно само от прилично разстояние- такова бъдеще очаква всички пирамиди.

Петра

Йордания

Сред по-слабо известните факти е, че в древната набатейска столица кралят на Йордания няма никаква власт- тя е частна собственост на едно от бедуинските племена. Някога тази забележителност бе труднодостъпна поради липсата на инфраструктура, днес тя е твърде скъпа- таксата за вход е почти 100 евро, с обяснението, че паметникът се руши.

Тадж Махал

Агра, Индия

Наскоро стана ясно, че основите на Тадж Махал се напукват, заплашвайки сградата с рухване. Мавзолеят е и под постоянна заплаха от тероризъм, затова преди влизането ще бъдете щателно претърсени не само за взривни устройства, но и за пластмасови бутилки и найлонови торбички. В момента в Индия се води тежък дебат- учените настояват сградата да бъде затворена за туристи колкото се може по-скоро, за да бъде укрепена.

Памуккале

Анадола, Турция

Само допреди няколко години всеки можеше да се изкъпе в необичайните естествени вани на Памуккале, но наводнени от туристи, крехките тераси бяха заплашени от разрушение. През 2007 г. комплексът бе затворен за реконструкция, а когато отново отвори- нищо не бе същото. Удоволствието да се изкъпете във ваната на Клеопатра струва 25 лири допълнително, а скоро вече няма да е и възможно. Турция обмисля да забрани къпането в тази забележителност.

Айфеловата кула

Париж, Франция

Когато и да решите да посетите Айфеловата кула, ще откриете огромна опашка, понякога опасваща я няколко пъти. Хаосът на хилядите туристи се допълва от негрите, продаващи сувенири, и служителите, които ви обясняват на напълно неразбираем език, че колкото по-високо се качите, толкова по-скъпо ще ви струва.

Все пак Желязната мадам е трябвало да бъде демонтирана преди близо век и поддържането й е свързано с постоянни реконструкции. Засилват се обаче съмненията, че конструкцията няма да издържи теглото на толкова туристи и че достъпът трябва да се ограничи.

Биг Бен

Лондон, Великобритания

Силуетът на Биг Бен е едва ли не задължителен за всеки учебник по английски език, но и тази забележителност има своите проблеми- кулата се накланя и рискува да рухне направо върху британския парламент. Достъпът до нея бе ограничен за чужденци, а и самите британци могат да я видят отвътре само след заявка по Интернет.

Стоунхендж

Великобритания

Някога можехте да се разходите между плочите, да погладите с ръка странните камъни и да се заредите от тях с космическа енергия- но днес не е така. Стоунхендж може да бъде видян само от далече, по една специална пътека, от която нямате право да се отклонявате.

Венеция

Италия

Венеция бавно, но сигурно, минава под вода. Камъните буквално се изтъркват под краката на милионите туристи, а вълните на морето вършат останалото, подкопавайки основите на града. Властите продължават да се чудят как да ограничат достъпа, без да спират туристите. Все повече се оформя идеята, че най-добрият начин това да се случи, е с повишаване на цените.

Мачу Пикчу

Перу

Древните стени на паметник далече не са предвидени за потока от хора, които отиват да ги видят. Ако нещата продължават така, те ще бъдат разрушени след по-малко от десет години и това кара властите сериозно да помислят за въвеждане на ограничения.

Статуята на свободата

Ню Йорк, САЩ

След кратко прекъсване, наблюдателната площадка на Статуята на Свободата е отново затворена, този път за цялостен ремонт на символа на Америка. Властите в Ню Йорк обещават нови стълби и асансьори, но цялостната тенденция от началото на века е ясна- паметникът да бъде съхранен за потомството.

Посетете и нашата Фейсбук страница