42% от българите смятат, че материалното богатство не е признак за успех. На същото мнение са 68% от испанците, 55% от американците, 45% от англичаните и едва 21% от ливанците. Това показват данните от представително международно проучване, направено от агенция Future Poll по поръчка на Johnnie Walker и предоставено на Profit.bg.

Изследването е проведено през юли 2011 г. и освен България обхваща още 10 държави - Бразилия, Великобритания, Виетнам, Гърция, Испания, Китай, Ливан, САЩ, Тайланд и Южна Африка, сред население на възраст 25-45 години.

Целта на проучването е да установи има ли промяна в съвременното схващане и символите на успеха.

В Китай, Тайланд, Ливан и Виетнам, успехът се измерва основно на базата на материалните богатства и с пълна сила важи твърдението „няма значение какво знаеш, важното е кого познаваш".

България, Гърция, Бразилия, САЩ, Южна Африка и Великобритания са „амбициозни алтруисти". За населението на тези държави материалното богатство също е от значение, но при тях във все по-голяма ценност се превръщат филантропията и междуличностните отношения.

Единствено в Испания постиженията се измерват на базата на положителния ефект, който действията на хората оказват върху обществото.

За 55% от българите успехът в живота не е базиран на богатството.

Да си добър родител и да отглеждаш успешно децата си е главният индикатор за личен успех на българина (61% при осреднени 50% за цялата извадка). Почти всеки втори българин (47%) е по-склонен да създаде семейство, отколкото да стартира свой бизнес. Затова и за 72% от сънародниците ни най-голямото удовлетворение от живота е да знаят, че семейството им е осигурено за в бъдеще, при средно 58% за другите държави.

83% от нашите сънародници биха сe определили като успели само когато имат възможност да допринесат с нещо на общността си. По този показател ни изпреварват южноафриканците с 94%, докато гърците се нареждат на последно място с 32%.

За 81% от нас включването в дейности, насочени към решаването на локален или социален проблем е изключително важно.

Като едновременно с това 88% от българите вярват, че обединявайки усилията си, ще постигнем по-добри резултати.

Финансовите проблеми (59%), икономиката на страната (52%) и безработицата (49%) са основните пречки за развитието на българина.

Едновременно с това обаче 43% от сънародниците ни смятат, че навлизането на иновациите в ежедневието допринасят за личния успех на всеки. По този показател ни изпреварват единствено Китай с 48%, докато осреднените резултати за другите държави са далеч по-ниски - едва 29%.

Обобщените данни за 11 държави показват ясна тенденция към промяна на съвременното схващане за успеха и моделите на подражание. Ако преди за успели са възприемани богатите и известните, то сега модел на подражание са тези, които с делата си променят бизнеса, културата и обществото към по-добро.