Международната рейтингова агенция Standard & Poor's вчера понижи рейтинга по дългосрочните държавни облигации на Испания, изтъквайки като причина слабите перспективи за икономическия растеж на страната и рисковете пред нейните банки, информира AP.

Испанската икономика е обременена от високото ниво на безработицата, затегнатото кредитиране, голямата задлъжнялост на частния сектор и вероятност основните й търговски партньори също да изпитат сериозни икономически затруднения, се казва в изявлението на S&P.

"Въпреки признаците на устойчивост в икономическото представяне през 2011 г., ние виждаме засилени рискове относно перспективите за икономически растеж на страната", казват от агенцията.

Състоянието на испанската банкова система също така ще отслабне допълнително с нарастването на проблемните активи на банките, според S&P.

Агенцията понижава рейтинга по дългосрочните облигации на Испания от "AA" до "AA-." Перспективата по рейтинга е отрицателна, което означава, че той може да бъде намален отново в бъдеще. Рейтингът по краткосрочните облигации на Испания беше потвърден на ниво "A-1+".

Испания изпитва затруднения да излезе от близо двете години рецесия, а инвеститорите се опасяват, че слабото състояние на икономиката на страната ще затруднява все повече обслужването на задълженията й.

В резултат на това инвеститорите настояват за по-високи лихви, за да отпускат заеми на страната, което подхранва страховете, че тя може да бъде следващата, която ще има нужда от спасителни средства. Понижението на рейтинга от страна на S&P вероятно ще увеличи още повече цената на заемите за Испания.

От Moody's Investors Service също предупредиха, че скоро могат да понижат рейтинга на Испания.

От S&P очакват испанската икономика, която е четвъртата най-голяма в Еврозоната, да нарасне с около 0.8% през тази година и с около 1% следващата година. По-рано тази година от агенцията прогнозира 1.5% ръст за 2012 г.