Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предлага вписването в европейското право на "индивидуална наказателна отговорност за финансовите играчи", което ще позволи да се налагат "наказателни санкции" на нарушителите.

В интервю за неделния "Льо Паризиен" Барозу казва: Ще предложа в четвъртък в европейското право най-накрая да бъде призната индивидуална наказателна отговорност за финансовите играчи.

Свидетели бяхме на незаконни практики на пазара, някои от тях предизвикаха сегашната криза. Ще регулираме тези практики. Онези, които нарушават правилата, ще се изложат на наказателни санкции. Това ще е новост в европейското законодателство и силен сигнал, подчерта той.

В момент, когато се множат критиките към европейската политика и способността й да овладее кризата в еврозоната, председателят на Европейската комисия оценява като тревожен факта, че понякога традиционни партии използват посланията на крайната десница като мислят, че така отговарят на тревогите на хората.

Барозу предупреждава водачите от дясно, ляво и центъра да не критикуват Европа, защото винаги ще се намерят по-силни от тях. Трябва да имате смелостта да я защитите, заявява той.

Източник: БГНЕС