Август е месецът, в който повечето европейци поемат към плажовете. Положението на пазарите е спокойно, парламентите са във ваканция и много малко неща се случват, се казва в коментар на Катрин Бойл в CNBC.com.

Тази година обаче нещата са малко по-различни на фона на ескалиращата криза в Еврозоната, нарастващите лихви по държавните облигации и многото случващи се неща, които създават работа на политиците.

Някои може да се запита къде са европейските лидери в момента?

Те изглежда имат по-голямо желание да пробват влакчетата в увеселителните паркове, докато са на почивка в САЩ, отколкото влакчето на още една дългова криза.

На фона на бунтовете в Лондон снощи британският министър-председател трябваше да се завърне от почивката си по-малко от две седмици, след като беше отбелязано, че не дава бакшиши на сервитьорките в Италия.

Неговият финансов министър Джордж Озбърн пък беше заснет как се вози на увеселително влакче в Калифорния.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е на традиционната си лятна почивка в Тиролските Алпи, където да се надяваме телефоните имат обхват, тъй като Германия ще играе ключова роля за разрешаването на кризата.

Френският президент Никола Саркози пък замина за френската Ривиера с бременната си съпруга Карла Бруни.

Жозе Мануел Барозу събира тен в родната си Португалия, въпреки че говорителката му настоява, че той работи оттам.

За разлика от останалите, министър-председателят на Испания Хосе Луис Родригез Сапатеро отмени плануваното си посещение на природен резерват в Южна Испания, след като лихвите по испанските облигации скочиха. Неговият италиански колега Силвио Берлускони се отказа от традиционното си посещение на вилата си на остров Сардиния, където се твърди, че са били организирани известните вече "бунга-бунга" партита.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Оли Рен също трябваше да прекрати почивката си.

Във Великобритания пък предизвика изумление фактът, че министърът на равнопоставеността Лин Федърстоун беше единственият член на правителството, който трябваше да говори по темата с бунтовете в Лондон през уикенда. Министър-председателят, неговият заместник, министърът на финансите, и министърът на вътрешните работи бяха извън страната по едно и също време.

Новината в британската преса от вчера, според която Дейвид Камерън си е поръчал тенис инструктор от Великобритания за втората седмица от престоя си в Тоскана, не беше добре приета.

Заместникът му Ник Клег се върна вчера от почивката си Испания и южна Франция и изригна пред журналисти: "Отхвърлям напълно представата, че това правителство някак си не функционира много ефективно през миналата и през тази седмица".

Камерън е говорил с Меркел и Саркози през последната седмица, а от пресслужбата на Озбърн твърдят, че той е звънял спешно от Калифорния на други финансови министри и на управителя на Централната банка на Великобритания.

В Европа, където средностатистическият служител на пълен работен ден има около пет седмици платен отпуск годишно, в сравнение с 9-15 дена в САЩ, времето за почивка е считано за неприкосновено. Повечето от тези лидери пък имаха доста натоварена година и малко време да използват почивката си.

Така че не е изненадващо, че Камерън кацна на Хийтроу по-рано от очакваното.

В политиката, както и в бизнеса, понякога всичко се свежда до усещането и една папарашка снимка на Камерън, усъвършенстващ бекхенда си, докато тълпата плячкосва магазини в Лондон можеше да е толкова пагубна за репутацията му, колкото и понижение на рейтинга от страна на рейтингова агенция.

Няма да е изненадващо, ако Озбърн смени увеселителните паркове със срещи с бюрократи в Брюксел също по-скоро от очакваното.