Добре дошли в „Светa", амбициозен проект на Дубай, съставляващ 300 изкуствени острова с плаващи 'Ome' домове, прикачени към тях, които осигуряват алтернатива на традиционната яхта за милионерите, пише Digital Trends.

Изглежда, че богаташите на този свят знаят нещо, което не е известно на останалите. На фона на нарастващата тенденция за строене на имоти, които са пригодени за живот и на сушата и във водата и вероятно се приближаваме до воден свят, подобен на този от едноименния филм с Кевин Костнър, но просто не го знаем.

В момента се работи по нещо, което може да спаси изпитващия затруднения островен проект на Дубай „Светът", който се ръководи от шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

След като изпълнението на „Светa" се сблъска с редица проблеми, перспективите пред проекта на шейха да създаде 300 изкуствени острова до бреговете на Дубай започнаха да намаляват.

Това беше до присъединяването към проекта на Atoll Floating Islands, смесено дружество между Palmerstone и Donald Starkey Designs, което разработва концепция за плуващ луксозен островен дом наречен Ome.

Този тип жилище e интересна концепция, която задоволява съвременните изисквания, но в същото време може да се похвали с доста впечатляващи характеристики.

Ome-то ще разполага със собствено водоснабдяване, управление на отпадъците и инфраструктура. Освен екологичните си характеристики тези имоти са луксозни и цените им ще надхвърлят 22 млн. долара.

Дизайнерът Доналд Старки казва: "Уникалната възможност човек да притежава остров от „Светa" води със себе си и предизвикателства. Ние смятаме, че сме създали нещо, което ще се погрижи за всички неща, за които собствениците на остров ще трябва да мислят, когато трябва да развиват острова си. 'Ome-то осигурява инфраструктурата за целия остров, без да има нужда да се строи нещо."

Структурата също така ще има фотоволтаични клетки на покрива, което ще дава възможност тя сама да генерира електричество.

Всяко Ome ще има двупалубен формат, с диаметър най-малко 32 метра. Долната палуба ще е с големина около 1 400 кв. м. и ще има най-различни удобства като соленоводен плувен басейн, открит салон за отдих и бар и място за хранене.

На горната палуба ще има пет спални и просторно място за отдих.

Продажбите на тези структури се очаква да започнат през 2013-2014 г. като строителството на първото Ome се очаква да започне през 2012 г.

Следете ни във Фейсбук