По света изобилства от изкуствени острови. Някои са доста нискотехнологични, а други представляват една истинска дигитална утопия, пише Business Insider.

Ето и някои от най-красивите, странни и креативни изкуствени острови, създадени от човешкия гений:

12. Тилафуши

Малдивите са тропически рай в Индийския океан, състоящи се основно от живописен архипелаг от пясъчни плажове и сини вълни.

Тилафуши е точно обратното. Това е най-големия остров света, състоящ се основно от отпадъци. Просто плитчина през 1992 г. Тилафуши в момента е дома на всичкия боклук от Мале и множеството туристически курорти в Малдивите - разраствайки се с около 1 кв. м дневно.

Както по-голяма част от Малдивите, Тилафуши е само 1 метър над морското ниво. Повишаващото се морско равнище означава, че тази огромна купчина боклук скоро може да остане под водата.

150 работници от Бангладеш, които се занимават със сортирането на боклука, живеят на острова.

11. Казе но То

Казе но То (Кулата на вятъра) често озадачава хората, които я забелязват от Одайба или Умихотару в токийския залив. Това е вентилационна шахта на подводния тунел за автомобили Tokyo Bay Aqua Line.

10. Остров Пеберхолм

Пеберхолм е смесица между мост и тунел. Той е част от моста Øresund, който свързва Дания и Швеция.

За разлика от Умихотару в Япония, островът не е достъпен за хора, с изключение на биолозите. Тъй като натовареният трафик е отделен сигурно, Пеберхолм се е превърнал в дом за множество види птици и растения.

Първоначално нищо не е засаждано там. Всичко се е появило по естествен път.

9. Spiral Island, Мексико

Британският творец Ричард Соуа построява собствен плаващ остров от пластмасови бутилки на източното крайбрежие на Мексико.

Той обаче не го строи само за забавление или за да се сдобие със свой собствен островен рай. Той казва, "Плаващите острови може да има по цял свят в реки, езера или океани. Те могат да осигуряват постоянна среда за живот на растения, животни и хора.

8 Островите Урос

Когато Инките разширяват територията си и навлизат в земите на Уросите, последните били принудени да построят собственa родина върху плаващи острови изплетени от тръстика и кал в перуанското езеро Титикака.

На повърхността на островите периодично се добавя тръстика, за да бъде компенсирано разпадането на част от тръстиката от дъното им.

7. Светът в Дубай

Проектиран като ексклузивен анклав за знаменитости през 2003 г. този рай е достъпен само с хеликоптер, хидроплан или лодка.

Кредитната криза обаче дойде точно в неподходящото време за Светът. Строителството трябваше да спре, островите запустяват и потъват. Това, което е останало е огромна опасност за корабоплаването и паметник на високомерието на емирството, който едва се вижда от брега.

6. Плаващият остров в река Мур

Нюйоркският творец Вито Акончи проектира този остров с формата на мидена черупка в насред река Мур в Грац, Австрия. Вътре в острова има кафене. Откритата част пък се използва като обществен амфитеатър.

5. Остров Харбър, Сиатъл

Построеният през 1909 г. остров Харбър някога е бил най-големият изкуствен остров в света.

Площта му от 395 акра първоначално е изградена от 18.3 млн. куб. м земя изгребана от река Дъуамиш.

Островът е основно промишлена пристанищна зона с влакови гари и част от спортните стадиони на Сиатъл.

4. Одайба

Когато старши капитан Матю Пери отваря Япония за търговията със Запада, той спира няколко кораба в залива Едо и изстрелва залпове към Токио, най-гъстонаселения град в света, дори и тогава.

За да защитят града от по-нататъшни атаки местните управници изграждат поредица от изкуствени острови в залива, от които да бъдат обстрелвани американските кораби.

Военното минало на острова вече отдавна е минало, а Одайба днес се ползва за отдих като разполага с паркове, плаж, увеселителен парк, молове, ресторанти, телевизионни студия и копие на Статуя на свободата.

3. Умихотару

Умихотару изглежда като морска магистрала, която се простира през токийския залив и свършва в средата на морето. Оттук колите влизат в подводен тунел, който стига до Кавазаки.

Комбинацията от канали и тунели на токийския залив (Aqua Line) намалява времето за пътуване от префектура Канагава до префектура Чиба с над 2 часа, тъй като заобикаля централно Токио.

Шофьорите могат да паркират на остров Умихотару преди да се насладят на бриза, да посетят ресторант или да поиграят видео игри на острова.

2. Палм Джумейра

Дубай разполага с най-големия изкуствен остров в света - известният Палм Джумейра във формата на палма.

Този строителен проект на стойност 12 млрд. долара започва през 2001 г., когато държавната компания Nakheel, изсипва 94 млн. куб. м пясък и 7 млн. тона камъни в Персийския залив.

Островът може да се похвали с изкуствен риф и магистрала с осем платна.

Nakheel все още изпитва трудности с убеждаването на хората, че отделните островите не потъват.

1. Oстровите Амуадж

Подобно на палм Джумейра, островите Амуадж в Бахрейн са само за богаташи. Строителството им приключва през 2006 г., а стойността на проекта е 1.5 млрд. долара.

Островите са единственото място в Кралството, където чужденците имат право да притежават земя.