Островите Фиджи, които се намират в южната част на Тихия океан и притегателно място за все повече туристи през последните години, влязоха в класацията на шестте най-опасни острови в света, се казва в материал, публикуван в списанието за лукс Luxemag, цитиран от РИА Новости.

Първо място в класацията е за Змийския остров (Ilha de Queimada Grande), разположен край бреговете на Бразилия, сочи изданието.

„Островът Ilha de Queimada Grande може и да е екзотично убежище за отпадналите от зимния хлад туристи, който радва гостите си с жежко и слънчево време и плажове, но не случайно местните жители са назовали острова „змийски". Той се обитава от едни от най-отровните видове змии на земята - Golden Lancehead", се посочва в материала.

Както пише списанието островът до толкова буди притеснения, че властите на Бразилия са забранили напълно официалното му посещение.

„Но май и туристите не се надпреварват в нарушение на заповедта. Според статистиката броят на змиите, които обитават острова се колебае от една до пет отровни твари на квадратен метър, поради което леталният изход е доста вероятен", уточнява изданието.

На втора позиция, според Luxemag, е остров Poveglia край Венеция. Историята на острова датира от епохата на разцвет на Римската империя, на когото римските управници изолирали болните от чума. Няколко хиляди човека, зарязани на острова, били оставени на произвола на съдбата и Poveglia се превръща в огромна братска могила, сочи материалът. Впоследствие островът отново бива използван за изолиране на болни от чума, но този път през Средновековието.

По информация на изданието смъртта са посрещнали на острова към 160 хил. човека, като и до днес костите на загиналите се белеят по крайбрежието му. Сводките за Poveglia сочат, че през 1922 г. на него е построена и болница за психични заболявания. Славата на заведението е печална, като в него са затваряни както болни, така и напълно здрави хора.

„Пациентите на болницата били използвани като обекти за експерименти, включително и извършване на лоботомии с най-примитивни инструменти. В средата на XX в. няколко жители на Италия правят опит да се заселят на него, но не минава и ден и те го напускат, изплашени от зловещата му атмосфера. И до сега Poveglia остава незаселен", се казва в материала.

На трето място в класацията е остров Рамри, недалеко от бреговете на Бирма. През 1945 г. островът се превръща в място на трагедия - съюзните войски притиснали хиляди японски пехотинци към блатата му.

„Предпочитайки да се оттеглят към блатата от сигурната смърт, японците решават да отстъпят назад. За повечето от тях така и нямало връщане. Причината за тяхната смърт не били комарите, пренасящи малария, нито отровните скорпиони или мухи, а крокодилите, които нападнали японските войници", пише списанието.

Както се сочи в материала масовата смърт на войниците в блатата на Рамри била толкова ужасяваща, че дори след време е вписана и в Книгата за рекордите на Гинес.

По-надолу в списъка е групата от неголеми острови Изу в Япония, където заради вулканичната дейност дори и въздухът е опасен, наситен със серни пари. Концентрацията на сяра във въздуха там е най-висока от всички места цялата планета.

„Местните жители са принудени денонощно да носят защитни маски, а посред нощ вой на сирена оповестява за това, че концентрацията е смъртоносна", пише Luxemag.

Местните всъщност обитават Изу по сосбтвено желание. Причината са няколкото йени, които получават като научен експеримент.

„Науката превръща живота на Изу в опит, който да покаже последиците от дългогодишно пребиваване със защитна маска на място, където въздухът е силно замърсен", констатира изданието.

На предпоследно място в списъка е голямото тихоокеанско, боклукчиво петно, което само по себе си е напълно уникално явление.

„Това е невъобразима по размер купчина от боклук, събрала се за столетия във водите на Тихия океан. В продължение на много години океанските течения отнасяли отапдъците във водата на един и същ сборен пункт, за да се стигне до едно островно образование с размери на щата Тексас", се посочва в материала.

Да се стъпи на острова е напълно невъзможно и е гарантиран, че всеки, който дръзне ще потъне, а боклците ще го закрият безследно

На последно място в класацията на Luxemag е Фиджи. „Историята на островите е неразделно обвързана с канибализма, детеубийствата и др. деяния. Един мисионер, попаднал на Фиджи към 40-те години на XIX в. След време той описва престоя си по следния начин - „31 октомври 1839 г., четъвртък. Тази сутрин наблюдавахме шокиращо представление. Като подарък от Таноа в Реву бяха връчени телата на 20 мъртви мъже, жени и деца..."

Освен случката, мисионерът описва и случаи за жестоки актове на детеубийства.