Софтуерният гигант Microsoft държи повече от 51 млрд. долара кеш извън САЩ, за да избягва високите корпоративни данъците в страната.

От дълго време Microsoft държи голяма част от кеша си в чужбина, основно в Ирландия. Една от причините инвестицията в Skype да изглежда толкова привлекателна, е фактът, че компанията е базирана в Европа, така че Microsoft не се налага да репатрира средства и да плаща данъци върху тях.

Microsoft също така не се налага да връща средства в САЩ, за да плаща дивиденти и да покрива свои разходи, защото разполага с достатъчно средства в страната.

Microsoft и други технологични компании призовават за данъчна ваканция, при която правителството на САЩ временно да премахне данъците за връщането на средства в страната.

Те твърдят, че това ще ги насърчи да инвестират повече средства у дома, въпреки че последният път, когато правителството позволи подобен род данъчна ваканция през 2004 г., компаниите върнаха 92% от тези средства на акционерите под формата на обратно изкупуване на акции и плащане на дивиденти, според Националното бюро за икономически изследвания.

Общите средства в брой и краткосрочните ценни книжа на Microsoft в момента възлизат на 57 млрд. долара, в сравнение с 52 млрд. долара в предходното тримесечие.

Компанията разполага с най-много кеш в технологичния сектор след Apple.