Данъкът за колите ще зависи от изпусканите в атмосферата вредни газове. Въвеждането на екологичен компонент при облагането на старите автомобили обаче ще става поетапно от 2013 година, каза министърът на екологията Нона Караджова. Целта е за старите автомобили, които цапат повече природата, да се плаща повече, отколкото за новите, направени по най-съвременните екотехнологии.

Финансовият министър Симеон Дянков е с много екологично мислене, каза Караджова. Не смятам, че ще има някаква пречка екологична компонента за данъка за по-старите коли да се въведе поетапно, допълни тя.

Въвеждането на екоданъци започна с найлоновите торбички, като целта е да се промени мисленето на хората. В Европа обсъждат и въвеждане на т. нар. въглеродно облагане на течните горива от 2013 г. заради вредните газове, които автомобилите изхвърлят. Идеята е сегашната система от акцизи върху горивата да се смени с налози, които да зависят от изхвърляните вредни газове при използване на различните видове горива от автомобилите.

Но ще бъде даден гратисен период от 8 години на страните от ЕС, за да приведат националните си закони с новите правила за облагане на горивата в Европа. България вероятно ще се възползва от максималния гратисен период, който ще се даде. Как ще се определя такса смет остава изцяло решение на общините, заяви още Нона Караджова. Те могат да определят таксата освен по данъчна оценка на имотите и по количество изхвърлен боклук. Караджова смята, че таксата може да се определя и по броя на членовете на семействата.

Допитване до хората - дали са съгласни да се плаща данък и за пластмасовите чашки и чинийки, ще направи министерството на екологията, каза екоминистърът Нона Караджова. Целта ще бъде да се ограничи ползването на пластмасови прибори, които замърсяват природата.

Екоминистерството направи подобно допитване до хората на сайта си, преди да въведе екотакса за найлонови пликчета с дебелина под 15 микрона от 1 октомври. От 2012 г. таксата ще продължи да расте.

В проекта за промени на закона за отпадъците, който е в парламента, е заложено изискване ресторантите и магазините над определена квадратура да сключват договори с рециклиращи компании и да предават разделно отпадъците си - кашони, бутилки, пластмасови чинийки и чашки.

Източник: в. Стандарт