Еврогрупата - съветът на финансовите министри на еврозоната, одобри отпсукането на Гърция на поредния - шести, транш на финансова помощ, задържан от септември, се казва в изявление на Еврогрупата, цитирано от РИА Новости.

„Еврогрупата утвърди отпускането на шестия транш на финансова подкрепа за Гърция. Сега решение трябва да вземат от МВФ", се казва в заявлението. Оттам допълват, че средствата ще са достъпни не по-рано от ноември.

Агенция Reuters, позовавайки се на високопоставен източник от еврозоната, съобщи, че траншът е одобрен и от МВФ.

От всичките 8 млрд. евро по транша 5.8 милиарда ще дойдат от страните от еврозоната, а останалите 2.2 млрд. евро от МВФ.

Решението за кредита се взема от Еврогрупата, от името на еврозоната. На заседанието на еврогрупата присъства и главата на МВФ Кристин Лагард.

Помощта бе одобрена на основата на отчета на мисията на представители от МВФ, ЕЦБ и ЕК - т. нар. „Тройка", за изпълнението от Гърция на плана за възстановяване на икономиката. В подкрепа на изпълнението на този план бе съгласуван първия пакет за спасяване на Гърция с обем 110 млрд. евро през май 2010 година.

От ЕК съобщиха по-рано, че средствата за Гърция могат да се прехвърлят към средата на ноември - дотогава страната ще разполага с достатъчно средства да обслужва самостоятелно задълженията си.

Редица държави от еврозоната изпитват в последно време сериозни икономически затруднения. В частност, Гърция, чиито държавен дълг приближава 350 млрд. евро, е на ръба на фалита. Преди време ЕС и МВФ отпуснаха на страната 110 млрд. евро, като изискаха от гръцкото правителство да предприемат строги мерки за свиване на бюджетния дефицит. Но средствата се оказаха недостатъчни за излизане на страната от кризата и на Гърция й се наложи да се обърне отново за финансова помощ.