Европейските лидери ще проведат две срещи за дълговата криза в рамките на четири дни. Те ще проучват проучват нови възможности за преструктуриране на гръцкия дълг, както и за рекапитализиране на банките и засилване на фонда за стабилност в еврозоната, посочва Би Би Си.

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел заявиха, че на срещата в неделя ще бъде обсъдена конкретна стратегия, но окончателни решения няма да могат да бъдат взети тогава, а чак в сряда.

Пред лидерите стои задачата да одобрят втори спасителен пакет за Гърция. Обсъждат се пет сценария - от юлското решение за доброволна замяна на дълга до така нареченото твърдо преструктуриране или частичен фалит, при което инвеститорите ще бъдат принудени да заменят облигациите си за нови, но за половината от стойността им (50% редукция).

Що се отнася до капацитета на спасителния фонд, правителствата могат да решат да отпуснат 940 млрд. евро, съобщава Bloomberg. Фондът сега е на стойност 440 млрд. евро и се обсъждат възможности за увеличаване на капацитета му до 1 трилион или дори до 2 трилиона, но без да се налага страните да внасят повече, отколкото вече са одобрили.