Съвременната Мата Хари има диплома по история на изкуствата или международни отношения, работи като преводач или анализатор за водеща компания, общува на равни начала с професионалистите и завързва любовни връзки с дипломати, сътрудници на НАТО и ООН, твърди Independent. Тези млади и красиви дами се отнасят със секса почти като мъже.

„Нравите на Запада се променят и доброто име на девойката може да стане ... още по-добро благодарение на секс-скандалите. Особена активност в това отношение проявяват Русия и Китай", коментира Саймън Кир.

Съвпременната Мата Хари си служи с две уловки- конструктивна и деструктивна. Първата има за цел получаване на информация и влияние, втората- шантаж срещу информация.

Топлият прием, който получи сексапилната Ана Чапман в Русия, красноречиво говорят с какво име се ползва шпионажът в наши дни. От никому неизвестна шпионка Ана се превърна в световна знаменитост и намери място в управляващата партия на Путин.

С професионални успехи се отличи и Екатерина Герасимова- съблазнителката на известни политици и журналисти, критични към настоящото управление на Русия.

Защо мъжете още се връзват на похвати, древни като света пита се журналистът и сам си отговаря с думите на лорд Лембтън: „Мисля, че е очевидно".