През последните пет години бе популярно схващането сред инвеститорите да търсят доход извън пределите на САЩ, на развиващите се пазари от групата BRIC или в Европа.

Оказва се обаче, че този постулат е бил не толкова правилен, коментира Поул Хики, съосновател на изданието Bespoke Investment Group, цитиран от Yahoo! Finance.

След десет години на изоставащо представяне, в края на 2008 година щатският пазар започна да се представя по-добре спрямо останалите световни такива.

През последните година-две той дори значително изпреварва своите международни конкуренти, допълва още Хики.

Дори нещата отиват още по-далеч. Щатските компании с доминиране на бизнес в рамките на континента, в сравнение с международния им такъв, се представят далеч по-добре в сравнение с останалите такива.

Друга причина за тази тенденция е силата на щатската валута. Въпреки относителната слабост на щатския долар спрямо еврото през последните месеци, зелените пари на практика са поскъпнали от пика на единната валута преди две години.

Забавянето на ръста на световните икономики също се сочи като причина за това инвеститорите да са по-добре, инвестирайки на местния пазар.