Представителите на Гърция и институционалните инвеститори започнаха в сряда във Франкфурт преговорите за обмяна на гръцки суверенен дълг при „доброволно“ отписване, съобщава атинският бизнес ежедневник Нафтемпорики.

Програмата за обмяна под условие носи името PSI+ (Private Sector Involvement – участие на частния сектор) и бе одобрена от европейските лидери на срещата от 26-27 октомври. В рамките на програмата инвеститорите се съгласиха на „доброволна“ подмяна на облигации с дисконт от 50%. От името на инвеститорите преговорите се водят от организацията IIF (Института за международни финанси), обединяващ на практика всички големи частни притежатели на гръцки дълг, основно банки.

„Плюсът“ в името на програмата се появи, защото това е второто предложение за последните месеци за проекта за размяна на гръцки облигации. Инвеститорите се съгласиха през юли да отпишат 21% от дълга, но европейските лидери преразгледаха споразумението, като отчетоха факта, че Гърция няма да е способна да се разплати по дълговите си задължения. Държавният дълг на страната надхвърля 360 млрд. евро, но частта, която се дължи на ЕЦБ и на „спасителните“ кредити на ЕС, няма да подлежи на орязване.

Ако в инициативата се включат всички големи инвеститори, притежаваните от тях облигации ще се разменят с други, като номиналът им от 206 млрд. евро ще падне до 100-103 милиарда. Около 30 млрд. евро ще бъдат изплатени с парични средства за сметка на новия помощен пакет за Гърция, одобрен от ЕС, ще бъдат емитирани нови облигации за още 70 млрд. евро. Лихвата по новия дълг, по информация на Нафтемпорики, ще е между 5.5 и 8%, в зависимост от продължителността им.

Представители на гръцката агенция за управление на държавния дълг предложиха на инвеститорите „меню“ от различни варианти за отписване на дълга.

Така например, облигации със срок на погасяване след 2020 година ще бъдат разменени с нови, чиято номинална стойност е 50% по-ниска, от тях 10% ще бъдат платени в брой, за разликата ще се емитират нови облигации.

За облигации със срок на погасяване до 2020 г. паричната компенсация е до 15% от номинала, до 2014 година – 20%. За 20-30 годишните ДЦК процентът на изплащане в пари се повишава до 30-40% от новата, орязана наполовина номинална стойност.

От IIF са склонни на „двустепенна“ система на отписване в различен размер на орязване за чуждите и гръцки инвеститори. Ако на външните инвеститори се налага да отпишат 50% от дълг с номинал 140 млрд. евро при замяната им с 22-годишни ценни книжа. Новите облигации ще бъдат гарантирани за сметка на дългови задължения на EFSF (Европейския фонд за финансова стабилност) за 30 млрд. евро и ще имат доходност между 5.5 и 7.5% годишно.

На гръцките инвеститори (банки и пенсионни фондове), които притежават суверенен дълг на Гърция за 65 млрд. евро, от IIF им предлагат да склонят на 37% намаление, а за останалата част да придобият 15-годишни облигации при 8% годишно, с възможност за повишаване на лихвения процент с темпа на ръст на БВП на страната. За да се избегне срив на гръцката банкова система под тежестта на размяната на облигациите, изтичането на депозити и спад на БВП, ЕС смята да задели до 30 млрд. евро за тяхната рекапитализация.