Учените установиха, че хората с висок коефициент на интелигентност са по-склонни към наркомания, отколкото техните не толкова умни събратя. До такъв извод са стигнали от Университета Кардиф в Уелс в хода на мащабно проучване, пишат британски медии.

Въпросният проект, в който се включиха над 8 хил. Души, започва през 1970 година. Целта му била да разясни причините за развитието на наркотичните зависимости.

Участниците в експеримента, още деца на възраст между 5 и 10 години, преминаха през тест за интелигентност. Впоследствие учените се срещнали с тях на 16 и 30 годишна възраст, проучвали данните от лекуващите ги лекари. Учените се интересували от проблемите с употребата на наркотици.

Оказва се, че тези, които показали високи резултати на тестовете в детски години, на 16 години вече били пробвали леки наркотици. На 30 години над 35% от изследваните мъже в високо IQ пушат марихуана. Жените по този показател са под този процент – 16 на сто от умните 30-годишни дами са прибягвали до наркотици.

Що се отнася до мъжкия пол с добри резултати от тестовете за IQ, то при тях рискът да употребяват екстази е на 65% и на 57% към други наркотични вещества. При жените на 30 години вероятността да пушат марихуана и да вземат кокаин расте двойно, спрямо връстниците им с по-слаби резултати на тестовете за интелигентност.

Ръководителят на проекта проф. Джейма Уайт стигнал до хипотезата, че развитите интелектуално хора са по-склонни да експериментират и откриват за себе си в живота нови неща, които да обогатяват личния им опит.