Всички знаем, че има десетки филми за Мафията, а наличието им се дължи на интереса на мъжете към гангстерската култура и организираната престъпност, според Askmen.com.

Кои обаче са някои от най-закоравелите гангстери на всички времена?

Ето и кои са най-големите мафиотски босове, според Askmen.com:

10. Винсент "Брадата" Джиганте (1928 - 2005 г.)

Роденият в Ню Йорк през 1928 г. Винсент Джиганте напуска училище в девети клас и започва да се боксира като печели 21 от 25 мача в лека категория. До 17-тата си година вече се занимава с престъпления, за да се издържа, което води до седем негови ареста преди да е навършил 25.

Първото по-значимо престъпно деяние на Джиганте като гангстер и член на фамилията Дженовезе е опит за убийство на влиятелния Франк Костело, но Джиганте не го улучва. Въпреки това, той се изкачва в йерархията на фамилията и в крайна сметка става бос и консилиери (съветник) в началото на 80-те години.

Когато мафиотският бос Тони Салерно е осъден, Джиганте застава начело на фамилията. Това, с което Джиганте е запомнен, е 30-годишния период, в които той се прави на умствено болен. Той често е забелязван да ходи по халат по улиците на Ню Йорк. След като попада в затвора за рекет, най-накрая признава през 2003 г., че не е луд.

Джиганте умира в затвора през декември 2005 г.

9. Алберт Анастасия (1903 - 1957 г.)

Роденият в Тропеа, Италия през 1903 г., Алберт Анастасия е все още тинейджър, когато отива в Америка. Влиза в затвора за 18 месеца, заради убийството на пристанищен работник, но е освободен предсрочно, заради мистериозната смърт на няколко свидетели. Алберт Анастасия е известен като убиец и репутацията му кара мафиотския бос Джо Масерия да го наеме. Впоследствие Анастасия предава Масерия и участва в убийството му през 1931 г.

През 1944 г. застава начело на отряда наемни убийци от подземния свят, известен като Murder Inc. Въпреки че Анастасия никога не е съден за убийство Murder Inc. е отговорен за между 400 и 700 убийства. През 50-те години Анастасия застава начело на фамилията Лучано, но Карло Гамбино искал същата позиция. Въпреки че убийството остава неразкрито, се смята, че Гамбино поръчва Анастасия да бъде убит във фризьорски салон през 1957.

8. Джоузеф Бонано (1905 - 2002 г.)

Джо Бонано е роден през 1905 г. и израства в родната си Сицилия, където остава сирак на 15 г. Той напуска Италия заради режима на Мусолини и след кратка спирка в Куба се премества в САЩ когато е на 19 г. Джо се присъединява към Мафията, която се опитва да попречи на Мусолини да превземе Сицилия. Бонано се съюзява с мафиотския бос Салваторе Маранцано. Преди Лъки Лучано да го убие, Маранцано създава Комисията, която е управляващият орган сред мафиотските фамилии в САЩ.

Бонано застава начело на една от тези фамилии. Той става влиятелен играч в Ню Йорк с фабрики за сирене, шивашки фабрики и погребални домове, които са били удобни за отърваване от трупове. Плановете да елиминира всички конкурентни фамилии обаче се обръщат срещу него и той е отвлечен за 19 дни преди да се съгласи да се оттегли. През 1965 г. планира война между фамилиите, но скоро след това се оттегля окончателно заради влошеното си здраве. Бонано никога не е осъждан за някакво сериозно престъпление.

7. Дъч Шулц (1902 - 1935 г.)

Артър Флегенхаймър, известен по-късно като Дъч Шулц, е роден в Бронкс през 1902 г. На 17-годишна възраст прекарва известно време в затвора за кражба. В разгара на сухия режим през 20-те години на миналия век, той осъзнава че парите са в контрабандата.

Шулц участва в създаването на престъпния Синдикат, но скоро след това Луки Лучано и Ал Капоне стават негови врагове. През 1933 г. Шулц бяга от закона и се укрива в Ню Джърси, която оставя територията му в Ню Йорк свободна за превземане; Лучано се възползва от тази възможност. Шулц се завръща през 1935 г., но хората на Анастасия го убиват в тоалетната на ресторант.

6. Джон Готи (1940 - 2002 г.)

Роденият през 1940 г. в Бруклин Готи винаги е бил бърз с юмруците си, а неговата мечта е била да стане мафиот. На 16 г. той вече в местна банда на име Fulton-Rockaway Boys. Бързо става техен лидер, а бандата се занимава с кражби на коли и пласирането на крадени стоки. През 60-те години започва да се участва с членове на Мафията в кражбата на камиони. В началото на 70-те застава начели на фракция, която е част от фамилията Гамбино. Изключително амбициозният Готи започва да търгува с наркотици, което е забранено от правилата на фамилията.

В резултат на това босът Пол Кастелано иска да го изгони от организацията. През 1985 г. Готи и неговите хора убиват Кастелано, а Готи застава начело на фамилията Гамбино. След множество опити да бъде осъден, през 1992 г. Готи най-накрая е признат за виновен по обвинения в убийство. Той умира от рак в затвора през 2002 г.

5. Майер Лански (1902 - 1983 г.)

Роден в еврейско семейство като Майер Суховлянски в Русия през 1902 г., Лански се мести в Ню Йорк когато е на 9 г. Среща се с Луки Лучано, когато са още в училище. Лучано иска от Лански пари, за да го защитава и когато Лански отказва двамата се сбиват. Впечатлен от коравия Лански, Лучано се сприятелява с него и двамата остава приятели до живот. Лански среща и Бъгси Сийгъл когато е тийнейджър и тримата сформират мощно партньорство. От тях тръгва Murder Inc.

Лански се е занимавал основно с пари и хазарт като е действал и във Флорида, Куба и Ню Орлийнс. Той е акционер в казиното на Бъгси Сийгъл и дори си купува банка в Швейцария, която използва за пране на пари. Лански участва и в създаването на Националния престъпен синдикат и Комисията. Бизнесът обаче никога не е личен и той одобрява убийството най-добрия си приятел Бъгси Сийгъл, след като последния не успява да реализира печалба за Синдиката. Въпреки престъпната си дейност по цял свят Лански не е влизал и за ден в затвора.

4. Франк Костело (1891 - 1973 г.)

Франческо Кастилия е роден през 1891 г. в Италия и се мести в САЩ със семейството си когато е на 4 г. Променя името си на Франк Костело когато се присъединява към улична банда на 13 г. След като попада за множеството дребни престъпления в затвора, той се сприятелява с Чарли „Лъки" Лучани; заедно двамата се занимават с контрабанда и хазарт. Силата на Костело е ролята му на свързващо звено между Мафията и политиците.

След ареста на Лучано Костело поема нещата в свои ръце и разширява дейността. Между него и друг бос Вито Дженовезе се заражда вражда през 50-те години и Винсент Джиганте се опитва да убие Костело. В крайна сметка гангстерският живот писва на Костело и той се оттегля, не и преди да натопи Дженовезе и Джиганте за търговия с наркотици. Костело умира от естествена смърт през 1973 г.

3. Карло Гамбино (1902 - 1976 г.)

Карло Гамбино произхожда от семейство, което е било част от Мафията в Италия в продължение на векове. Започва да извършва убийства като тийнейджър и официално е приет в мафията през 1921 г. на 19-годишна възраст. На фона на набиращият сила в Италия Мусолини Гамбино емигрира в САЩ, където живеел неговия братовчед Пол Кастелано. Гамбино действа от името на различни мафиотски фамилии в Ню Йорк преди да се присъедини към екипа на Лъки Лучано.

След като Лучано е екстрадиран през 40-те години, Алберт Анастасия застава начело на фамилията. Гамбино обаче смятал, че неговото време да блесне е дошло и поръчва убийството на Анастасия през 1957 г. Самопровъзгласява за се за бос на фамилията и контролира Ню Йорк с желязна ръка докато умира от естествена смърт през 1976 г.

2. Чарли "Лъки" Лучано (1897 - 1962 г.)

Салваторе Лукания е роден в Сицилия през 1897 г., но семейството му се мести в Ню Йорк девет години по-късно. Лучано се присъединява към уличната банда Five Points, откъдето тръгва и Ал Капоне. Пет години след като създава империя, основна основно на проституцията, Лучано вече контролира и рекета в цял Манхатън. След неуспешен опит за убийството му през 1929 г., Лучано, заедно с Майер Лански, започна да планира създаването на Националния престъпен синдикат, продължение на Комисията на Салваторе Маранцано.

Те отстраняват конкуренцията и до 1935 г. Луки Лучано вече е известен като Босът на всички босове. Той е арестуван и осъден на 30 до 50 години затвор през 1936 г., но е освободен през 1946 г. под условие, че ще бъде депортиран в Италия. Лучано има толкова голяма власт в САЩ, че военноморското разузнаване търси неговата помощ когато Съюзниците се опитват да превземат Италия през втората световна война. Лучано умира от сърдечен удар през 1962 г.

1. Ал Капоне (1899 - 1947 г.)

Ако някога е имало гангстер, който може да бъде наречен номер 1, това е Ал Капоне. Алфонс Капоне е роден през 1899 г. в семейството на Италиански емигранти в Бруклин, където по-късно криминалната му кариера започва от уличните банди. Капоне се присъединява към бандата Five Points и става бияч. По това време заради множеството рани по лицето му той печели прякора "Белязания". Капоне се мести в Чикаго през 1919 г. и бързо се издига в йерархията на Мафията, докато работи за Джони Торио.

Това е времето на сухия режим, а Капоне се занимава с проституция, хазарт и контрабанда. През 1925 г. на 26-годишна възраст Капоне поема бизнеса на Торио. Той е известен с интелигентността си и това че обичал общественото внимание, но Капоне имал и голяма склонност към насилие; неговата роля в организацията на клането от деня на Свети Валентин през 1929 г., в което конкурентни гангстери са избити, го доказва. През 1931 г. федералният служител Елиът Нес го арестува за укриване на данъци. Капоне е осъден на 11 години затвор

Капоне умира от удар и усложнения след пневмония през 1947 г.