Цените на бананите и цитрусовите плодове продължават да падат. Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през изтеклата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщава БГНЕС.

Поевтиняването на цитрусите на седмична база е в диапазона 2–13%. Регистрираното намаление на цената на портокалите е средно около 12%, на лимоните около 8%, а на бананите и мандарините съответно около 3%. През седмицата е регистрирано намаление и на цената на едро на ябълките, което спрямо предходния период е 3,5 %.

При цените на повечето зеленчуци не се наблюдават резки седмични колебания, като леко поевтиняване e регистрирано при оранжерийните домати (средно около 8%) и зрелия чесън (около 3%). Цените на картофите, зелето, морковите и оранжерийните краставици запазват стойностите си от миналата седмица.

През седмицата цените на едро на брашното, захарта и олиото се задържат около и малко под нивото от предходния период. Цените на варивата и ориза запазват стойностите си от миналата седмица. Цените на млечните и месните произведения са на нивата от предходната седмица. Поскъпване с около 3% се наблюдава при цената на кравето масло. През изтеклата седмица продължава лекото движение нагоре на цената на яйцата.

През изтеклата седмица стойностите на Индекса на тържищните цени се понижават и в края на периода стъпват на ниво от 1.964 пункта. Лекото движение надолу на индекса през седмицата се дължи на стабилизирането на цените на хранителните стоки и поевтиняването на повечето плодове и някои зеленчуци.