Извънредните мерки важат за 15 болници, включително две клиники в столицата Братислава. Около 2000 лекари в държавни болници връчиха оставки, които ще влязат в сила от 1 декември, ако не бъдат изпълнени исканията им за по-високо заплащане, съобщава bTV.

В словашките болници работят повече от 7000 лекари. Извънредното положение означава, че лекарите са длъжни да останат на работните си места. В противен случай рискуват глоби и дори лишаване от свобода. За днес в град Банска Бистрица е насрочена лекарска стачка.

До заявените оставки и извънредните мерки в болниците се стигна, след като преговорите между лекарския синдикат LOZ и правителството се провалиха. Медиците настояваха за увеличение на месечните им възнаграждения – нещо, което противоречи на плановете за бюджетни съкращения на управляващите.

В крайна сметка здравното министерство смята да подходи тактически към лекарското недоволство. Премиерът на Словакия нареди на здравния министър Иван Ухлиарик да учеличи с 300 евро заплатите на лекарите, които се появят на работните си места на 1 декември. Това е регламентирано с допълнително приложение към трудовите им договори, което ще бъде раздадено на докторите още днес.

Според медиите в страната, ако достатъчен брой лекари се съгласят на тези условия и финалния бюджет, предвиден от правителството, здравното министерство ще приложи строгите реформи в болниците. Местата на напусналите медици пък ще се запълнят с такива, които в момента работят към армията, както и със специалисти от чужбина.

Междувременно и учителите в Словакия обявиха, че са в стачна готовност

заради ниските заплати и реформата в образователната система, наложена заради държавните икономии. Учителите настояват за по-голям процент от бюджета, който да бъде отделен за образование, тъй като предвидените 3,8 на сто, според тях, са крайно недостатъчни за нуждите на сектора.

Словакия е поредната европейска държава, обхваната от стачки и обществено недоволство срещу бюджетните съкращения и антикризисните мерки на управляващите.

Подобни демонстрации срещу разпределените пари за догодина имаше и сред учители, лекари и държавни служители в Испания, Португалия, Италия, Белгия и редица други членки на ЕС.

Протестна вълна обхвана и нашата страна,

след обявяването на псоледната версия на Бюджет 2012 година. Лекари и стоматолози, както и учени от БАН, обявиха, че парите, които секторът им ще получи догодина са крайно недостатъчни.

На протест през последните дни се вдигнаха още железничарите и зърнопроизводителите. Служителите на БДЖ не приемат планираните съкращения и реформи, а фермерите нястояват за повече държавни субсидии.