Срещата на държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз, която започва днес в Брюксел, може да бъде съдбоносна. Тя трябва да определи пътя на укрепване на бюджетната дисциплина и антикризисните механизми на съюза.

Но високите очаквания, свързани със срещата на върха, създават риск инвеститорите отново да се окажат разочаровани от резултатите, както се случи на двете предишни „съдбоносни“ срещи на ЕС.

Берлин ясно показа, че не поддържа идеята за новото споразумение между страните от еврозоната, а желае изменения в самите договори на ЕС, които да установят максимално задължаващи ограничения за нивото на държавния дълг и строги санкции за страните нарушителки. Това означава Брюксел да може пряко да се намесва в решенията по бюджетните въпроси на отделните страни.

Ако ЕС приеме да тръгне по „дългия“ път рискът от протакане на процеса поне с две години е огромен, а резултатът- негарантиран. Затова председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предложи 27-те да изберат краткия път, предоставяйки на Брюксел новите пълномощия, за които настоява Берлин.

Тук обаче на компромиса може да попречи позицията на Великобритания, чийто премиер Дейвид Камарън вероятно ще защити британските интереси и няма с лекота да отстъпи на Брюксел част от пълномощията си при регулиране на финансовите пазари.

На срещата на европейските лидери Херман ван Ромпой ще предложи план за издаване на европейски облигации,с които Ангела Меркел категорично не е съгласна.

The The Wall Street Journal коментира, че решаваща роля за спасяването на еврото могат са изиграят германският канцлер Ангела Меркел и ръководителят на ЕЦБ Марио Драги, които имат най-силните лостове за влияние върху ситуацията.

Днес, по информация на пресслужбата на европейския съвет, няма да очакваме големи новини, тъй като в първия ден на срещата е планирана само неформална вечеря и дискусия за състоянието на финансовите пазари и продължаващата криза.

Утре първа в дневния ред е официалната церемония по подписването на договора за присъединяване на Хърватия към ЕС от 1 юли 2013 г.

След това ще започва традиционната среща между Европейския съвет и председателя на Европейския парламент.

Ще последва работно заседание на Европейския съвет, на което се очаква да се проведат по-обширни дебати за метода, с помощта на който Европа ще бъде изведена от кризата.