Най-силната радост е неочакваната, реши щатският фондов пазар в четвъртък. Решението на Европейската централна банка да понижи лихвените равнища до 1% и одобреният пакет мерки за осигуряване на допълнителна ликвидност на финансовата система бяха ходове, предвиждани от анализаторите, и те не ги впечатлиха особено.

Вместо да приветстват предложения от Марио Драги план, инвеститорите бяха разочаровани, когато той отхвърли спекулациите, че ЕЦБ ще задълбочи интервенциите си чрез допълнителни покупки на държавни съкровищни бонове.

Мрачното настроение се задълбочи след като Европейският банков регулатор обяви, че трезорите в региона ще трябва да наберат допълнителен капитал от 114.7 млрд. евро.

Плановете за рекапитализация трябва да са готови до 20 януари 2012 г. и изпълнени до края на юни. Заемодателите ще си осигуряват нужните средства чрез нови емисии акции, свиване на кредитирането и продажби на активи.

Отделно, толкова дългоочакваната среща на върха в Брюксел не започна гладко. Публикувани бяха доклади, които твърдят, че Германия все още не е съгласна с някои от ключовите аспекти на обсъжданата програма, включително емитирането на общи облигации за еврозоната и сливането на постоянния и временен спасителен фонд.

Инвеститорите не се надяват, че политиците могат да размахат вълшебната пръчка и да разрешат проблемите на обединената валута за една нощ, но очакват те да демонстрират решимост за преодоляване на кризата. Осми декември ги настрои по-скоро песимистично и те решиха напълно да пренебрегнат продължаващата серия окуражаващи новини за щатската икономика. Според публикувания в четвъртък седмичен доклад на Министерство на труда, броят на новоподадените молби за помощи за безработни в САЩ е паднал до най-ниското си ниво от девет месеца насам.

Положителното развитие на местна почва обаче не успя да разведри духовете.

Всички десет индустрии, включени в S&P 500 отбелязаха понижение, като най-силен спад бе регистриран при финансовите книжа – средно 3.7%. KBW Bank Index отстъпи с 3.9 на сто, като акциите на Morgan Stanley се сринаха с 8.4% до $15.88, на Citigroup – със 7% до $27.75, а на JPMorgan – с 5.2% до $32.22.

Morgan Stanley Cyclical Index, който следи компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, падна с 2.9%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, го последва, като се гмурна с 2.5%.

Дяловете от най-големия производител на алуминий в САЩ Alcoa поевтиняха с 4.3% до $9.47, Intel се понижиха с 3.7% до $24.71, а General Electric – с 2.6% до $16.31.

Hartford Financial Services Group Inc. се сринаха с 8.2% до $17.20, въпреки че застрахователят предвиди печалбите от основна дейност за 2012 г. да влязат в диапазона $3.30-$3.60, което отговаря приблизително на прогнозите на анализатори от $3.51. От Hartford обаче се оплакаха от „крехкото икономически възстановяване” и заявиха, че обмислят допълнително орязване на разходите си.

Веригата хипермаркети Costco Wholesale Corp. падна с две на сто до $85.76 след като печалбите бяха ударени от ескалиращите разходи.

McDonald’s Corp. бяха единствената позиция от Dow Jones Industrial Average, която постигна напредък, макар и скромен – с 0.5% до $96.92. Най-големият оператор на заведения за бързо хранене в света се похвали, че продажбите в ресторантите, отворени от поне 13 месеца са се повишили със 7.4% през изминалия месец, подкрепени от силния апетит на клиентите в Япония и Китай.

Една от оскъдните положителни новини в четвъртък дойде от фармацевтичното дружество Affymax, чиито книжа скочиха с 36% до $7.98, след като медикаментът им, предназначен за пациенти на диализа получи одобрение от Агенцията по храни и лекарства.

Pacific Sunwear of California поскъпнаха с 10 на сто до $1.49 след като обявиха, че планират да затворят 200 магазина в следващите 14 месеца и да потърсят помощта на консултанти, специализирани в съживяване на закъсали търговски вериги.

G-III Apparel Group се похвалиха, че са постигнали споразумение с PVH, собственик на марката Calvin Klein, с намерението да отворят магазини за женски спортни облека в САЩ и Китай. Новината засенчи обявената разочароваща печалба за четвъртото фискално тримесечие и дяловете от веригата се покачиха с 18% до $24.02.

В четвъртък Standard & Poor's обявиха промени в борсовия си индекс S&P 500. AGL Resources ще замести Nicor в понеделник, тъй като придоби компанията. След приключване на търговията на 16-ти декември BorgWarner ще заемат мястото на AK Steel Holding, а Perrigo и Dollar Tree – на Monster Worldwide и MEMC Electronic Materials.

Докато тази седмица се решава бъдещето на Европа, песимизмът отново надделя, след три поредни дена на покачване на основните бенчмарк показатели. Standard & Poor’s 500 падна с 2.1% до 1,234.35, а Dow Jones Industrial Average загуби 198.67 пункта, или 1.6%, до 11,997.70. Технологично ориентираният Nasdaq Composite отстъпи с 2% до 2596.38.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време