Кредитните рейтинги на трите най-големи френски банки - BNP Paribas SA (BNP), Societe Generale (GLE) SA и Groupe Credit Agricole бяха понижени от Moody’s Investors Service, следствие на разрастващата се дългова криза в Европа.

От Moody’s понижиха дългосрочния кредитен рейтинг на BNP Paribas и Credit Agricole с една степен до Aa3, четвъртото най-високо инвестиционно ниво. Рейтингът на Societe Generale бе понижен до A1, петото най-високо ниво.

Въпреки понижението на рейтинга, от агенцията заявиха, че трите банки най-вероятно ще получат държавна помощ, ако това се наложи.

„Ликвидността и условията на кредитиране са се влошили значително“, коментираха от компанията в изявление, цитирани от Bloomberg.

Вероятността е тези банки да продължат да срещат ликвидни проблеми в условията на влошаване на дълговата криза на стария континент.

Проблемите на трите водещи банки поставят на изпитание и заплаха рейтинга от най-високо ниво на Франция при ААА. По-рано от друга агенция Standard & Poor’s предупредиха, че европейските страни могат да станат свидетели на понижение на кредитните си рейтинги.

Френските банки са с най-голяма експозиция от дългови книжа на петте засегнати европейски страни – Гърция, Ирландия, Италия, Испания и Португалия, възлизаща на 681 млрд. долара.