Доларът поскъпна спрямо повечето основни валути преди данните за инвеститорското доверие в Германия, които могат да покажат понижение до най-ниската му стойност от три години насам.

Италия и Франция се приготвят да продават облигации на фона на продължаващите опасения за дълговата криза, която тегне над Европа. Това кара инвеститорите да търсят спасителни валути, за каквито се приемат доларът и йената.

Австралийският долар поевтиня след данните, показали стесняване на търговския излишък на страната с повече от очакваното, а китайската валута поскъпна, след като централната банка постави най-висока референтна лихва от месец насам, което се приема като признак за по-свободна търговия на валутата.

“Доларът е силен, защото се приема като единственото място за спасение в момента“, според Джеспер Баргман от Royal Bank of Scotland Plc. “Все още има много за какво да се притесняват инвеститорите“, допълва той.

Щатската валута поскъпна с 0.3% спрямо еврото, което се разменя рано сутринта за 1.3345 спрямо долара. Зелените пари се търгуват спрямо йената без съществена промяна от края на миналата седмица при 77.65 йени.

Индексът на института ZEW в Германия, който прогнозира състоянието на икономиката през следващите шест месеца, се очаква да се е понижил до минус 55.8 пункта, което би било най-ниското му ниво от октомври 2008 година.

Италия се очаква да продаде едногодишни облигации за 7 млрд. евро днес, докато Франция е планирала аукцион за 6.5 милиарда евро.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, отбеляза повишение от 1.1%, след като щатските борси приключиха петъчния ден с повишения, като широкият Standard & Poor’s 500 добави 1.7% към стойността си.

„Високите цени на акциите сигнализират, че пазарите могат да клонят към по-нататъшно поемане на риск в краткосрочен план“ според Тохру Сасаки от JPMorgan Chase & Co., цитиран от финансовото издание Bloomberg.

Друго събитие, което ще привлече погледите на инвеститорите, е срещата на Фед за лихвите, на която се очаква те да бъдат запазени на настоящото им ниво.