Ситуацията на европейските дългови пазари остана стабилна в четвъртък. По време на аукциона за дълга в Испания, Министерството на финансите на страната успя да продаде 6-те милиарда евро облигации, почти в двоен размер от първоначално планираното. Доходността на 5-годишните облигации е 4.02%, а на 9-годишните облигации – 5.23%. Рисковата премия върху испанския дълг падна до 360 пункта, докато италиански разходи по заеми бяха на 490 пункта.

Джон Харди, ръководител на Форекс стратегията в Saxo Bank, коментира: "Затягането на суверенния дълг се разпространява като цяло, днес бе наблюдаван един много успешен аукцион на испански дълг, като Испания успя да продаде два пъти повече облигации, отколкото се очакваше на днешния си търг.

Част от търсенето може да се дължи на очаквания тласък на ликвидността от най-новите мерки на ЕЦБ, което може да позволи на испански и други банки форми на отпускане на заеми срещу инвестиции в държавен дълг - при положение, че това, което изглежда добре на хартия, изглежда добре и в реалността".

Технически анализ

EUR/USD

Двойката приключи сесията по-високо, а последният испански дългов аукцион привлече много повече търсене, отколкото мнозинството очакваше. Други важни новини - президентът на Бундесбанк – Ваидман, отказа среща с бюджетната комисия на германския парламент, за да обсъдят увеличаване на вноските към МВФ. Докато Фич в последния си доклад заяви, че настоящата европейска криза и наскоро приключилата среща на високо равнище в ЕС направиха малко, за да намалят натиска. Освен това те добавят, че срещата на върха в ЕС засили сложността на решаването на кризата.

Подкрепа: 1.2945; 1.3209; 1.3259;
Съпротива: 1.3544; 1.4246;

GBP/USD

Независимо от публикуването на по-слаб от очакваното доклад за продажбите на дребно в САЩ, двойката приключи сесията по-високо и се търгуваше в тандем с EUR/USD, които се възползваха от публикуването на до голяма степен положителни данни . Що се отнася до останалите новини, Ноайе от ЕЦБ заяви, че рейтингът на Великобритания трябва да се намали, добавяйки, че снижаването на AAA рейтинга на Франция не било оправдано и рейтинговите агенции вземат решения, които се основават повече на политика, отколкото на икономика. Според икономисти от Юридически инвестиционен мениджмънт, Великобритания е в позиция за рецесията през следващата година и е на път да изпусне бюджетните си цели, поради устойчиво бавен растеж.

Подкрепа: 1.5407; 1.5422; 1.5536;
Съпротива: 1.5780; 1.6129; 1.6165;

USD/JPY

Двойката завърши сесията почти без промяна и в непосредствена близост до ниво 78.00. По отношение на конкретни коментари за Япония, японски производители се оказаха песимисти през това тримесечие. Проучване на централната банка показа, силна йена, криза с дълга в Европа и забавяне на глобалния растеж, което оказва непосредствено влияние върху икономиката зависима от износа.

Подкрепа: 75.55; 76.56; 77.11;
Съпротива: 78.28; 79.52;

ИП Евро-Финанс АД, Отдел Международни Финансови Пазари

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.