Цената на златото ще се понижи под 1 500 долара през следващите три месеца, като вероятността за тест на септемврийския исторически максимум е изключително малка според изследване сред 20 мениджъри на хеджфондове, направено от Reuters.

Негативните прогнози за благородния метал стават реалност, след като той загуби 11% от стойността си през този месец и постави под съмнение продължението на бичия цикъл от последните години.

Близо половината от анкетираните смятат, че златото ще поевтинее до 1 450 долара за унция през първото тримесечие на следващата година, докато според трима ще видим понижение до 1 400 долара.

През изминалата седмица златото се понижи до две и половина годишен минимум при ниво от 1 560 долара за унция.

Така златото губи от определеността му като „сигурен актив в моменти на криза“, като продажбите му са били инициирани от хеджфондове.

Това, което е странното според пазарните наблюдатели е, че понижението в цената на златото става в момент на глобална несигурност за развитието на световната икономика и задълбочаване на дълговата криза в Еврозоната.

Леко повишение до нива от около 1 600 долара регистрира цената на златото, но бяха видени малки признаци на подкрепа и по-скоро ръстът се обясни със закриването на къси позиции, отколкото с покупки от страна на инвеститорите.

Друг песимистичен признак за златото бе фактът, че инвеститорите в базирани на злато фондове са намалили бичите си залози за втора поредна седмица.