Надеждите за растеж на борсовите индекси не се оправдаха и през изминалата 2011 г. Въпреки положителния старт в началото на годината, отново станахме свидетели на ниски обеми, падащи цени и всякаква липса на интерес към фондовия ни пазар. Допълнително „масло в огъня“ наляха новините около дълговите проблеми в страните от еврозоната, коментира Ангел Хаджийски, брокер в инвестиционен посредник Капман.

“Ако има нещо, което да стряска съня на лидерите в света, това е думата "пазари". Всеки следи как реагират финансовите пазари на решенията на световните лидери. Финансови пазари като се каже и няма президент, премиер, канцлер, думата да не му събаря съня“, заяви министър- председателят Бойко Борисов преди няколко дни на международна конференция за небанковия финансов сектор в страната.

Ситуацията на родният капиталов пазар и в частност фондовата борса обаче доказаха за пореден път, че не следва настроенията на големите пазари.

Сред малкото значими събития през отминаващата година, касаещи родният пазар, са придобиването на публичен статут на борсовия оператор-стъпка, която бе реализирана с голямо закъснение, както и предстоящото предлагане на държавните дялове на 33% от ЕВН България Елекроснабдяване АД и ЕВН България Елекроразпределение АД.

И ако първото не доведе до почти никакъв пазарен ефект, то надеждите са за фокусиране на инвестиционен интерес на външни капитали към предстоящите търгове за ЕРП–тата.

Подобна беше ситуацията и в годините преди приватизацията на БТК, когато оборотът на борсовия пазар можеше да се сравни с този на малък квартален магазин, а повечето колеги от инвестиционната общност работеха активно на нерегулирания тогава пазар на компенсаторни инструменти.

Оттогава досега много неща се промениха, изтече много вода, минахме през пиковата 2007 г., дойде и сегашната криза.

В настоящия момент Българска фондова борса се следи главно от малцината останали спекуланти, а големите институционални инвеститори /пенсионни, застрахователни и чуждестранни фондове/ тотално я загърбиха като инвестиционна дестинация.

Какво да очакваме да се случи през предстоящата година?

Предпоставки за промяна в положителна посока има, тъй като през следващата година ще има развитие с приватизацията на останалите държавни дялове от CEZ и E.ON, както и тези на фондовата борса в пакет с Централен депозитар.

Именно тези събития най-вероятно ще насочат погледа на чуждите капитали към родния пазар, а с раздържавяването на борсовия оператор най-вероятно ще се предостави и възможност за търговия с нови финансови инструменти. Всичко това, комбинирано с рекордните над 30 милиарда лева депозити на населението в банките, очакваната стабилизация на международните пазари, както и повишаването на инвестиционния интерес към страната изобщо, може да даде така необходимия импулс за възраждане на българския капиталов пазар.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!