Вашингтон изглежда е на път да навлезе в нова политическа криза, седмица преди Коледа. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър, предупреди, че неговите хора ще отхвърлят евентуално споразумение за удължаване на "данъчните подаръци" за средната класа, гласувани от Сената, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Мнозинството на демократите и републиканското малцинство в Сената се споразумяха в събота да бъдат удължени облекченията за социалните вноски и след изтичането на крайния им срок на 31 декември.

Противно на искането на президента Барак Обама, сенаторите удължиха срока на действие на тази разпоредба, както и отпускането на помощи при безработица само с два месеца заради разногласията си по въпроса как ще се финансира тази мярка.

Демократите искаха богатите да бъдат обложени с по-големи данъци, но републиканците се противопоставиха на тази идея. Само че републиканците в Камарата на представителите, която трябва да одобри този план, както вече направи Сенатът, се разбунтуваха с аргумента, че това би дало яснота за икономическите играчи само в краткосрочна перспектива.

Джон Бейнър, който изглежда щеше да даде одобрението си за този план, заяви късно снощи, че Камарата на представителите ще го отхвърли и призова да започнат преговори със Сената, за да се намери нов компромис.

Сенаторите са във ваканция и техните лидери демократи заявиха, че няма да свикат хората си да се съберат във Вашингтон.

Вотът, който първоначално бе предвиден за вчера, но след това се оказа, че ще се състои днес, "ще бъде вот, който ще изясни въпроса дали Конгресът остава (тук) или излиза във ваканция", обяви Бейнър, цитиран от АФП, на пресконференция през изтеклата нощ.