Сензационно изследване на професорите Марк Андерсън от Университета на Монтана и Даниел Рийс от Университета на Колорадо в САЩ разкрило, че смъртните случаи в резултат на пътнотраспортни произшествия са намалели в онези американски щати, където е била легализирана марихуаната за медицински цели, пише изданието Business Insider.

Използването на медицинска марихуана е довело до намаляване на жертвите на пътя с 9% във въпросните щати според констатациите в проучването.

Като резултат това се равнява на ефекта, който е имало вдигането на минималната възраст за употреба на алкохол до 21 години, за намаляването на фаталните случаи от катастрофи.

Ключов фактор е именно намалената консумация на алкохол. Изследването е установило наличието на пряка връзка между използването на марихуана и намаляването на продажбите на бира, особено сред по-младите – на възраст между 20 и 29 години.

Този спад подкрепя теорията, че марихуаната може да влезе в ролята на заместител на алкохола.

В допълнение на това, проучването е установило, че лекият наркотик има точно обратния на алкохола ефект върху шофьорите.

Докато под въздействието на алкохола водачите имат склонност да правят прибързани решения и рисковани ходове, тези под влияние на марихуана забавят темпа, вземат по-безопасни решения и увеличават дистанцията при шофиране.