Снежен капан затапи цялата страна. Неподготвени шофьори изнервиха хиляди свои колеги. Заради летни гуми и недостатъчна подготовка за зимата водачи паднаха жертва на снега.

Въпреки че на места имаше тънка бяла покривка, ТИР-ове с летни гуми задръстваха движението. По закон зимните гуми не са задължителни за страната ни, а само препоръчителни. Всяка кола обаче може да бъде спряна от движение, ако го затруднява или пречи на останалите водачи, информира в. Стандарт.

Уж подготвени за зимата пък десетки общини в страната останаха в бяло през целия ден. Перлата на пътищата ни - автомагистрала "Люлин", остана блокирана, след като два ТИР-а затапиха движението. Привечер пък от МВР съобщиха, че тя е затворена и в двете посоки, за да се изчисти.

Аутобанът осъмна напълно блокиран и половин ден на практика бе непроходим. Колите обръщаха и се насочваха към стария изпитан път през Владая.

Колона от 10 закъсали тира задръстиха движението часове по-късно. Тежките камиони се пързаляли неуправляеми като шейни. Леките коли пък едва маневрирали около движещите се на зигзаг тирове. На две места е имало пропаднали в канавките возила. Заради пренасочването тапа се беше образувала и на стария път Е-79.

В столицата от ранни зори машините започнаха да чистят след виелицата. Въпреки това през целия ден движението беше задръстено и колоните от коли не стихваха. Малко след 15 ч стана ясно, че опашки има и по магистрала "Тракия". Там се бяха образували коловози по платната, а десетки коли чакаха в редица.

Затворен за движение на ТИР-ове и товарни автомобили с ремаркета беше и пътят към Петолъчката към Котел и Омуртаг.

Мисия невъзможна се оказа и преминаването на автомобили през прохода Предела на пътя Симитли-Банско. Многото сняг почти парализира движението на коли в района още в ранните часове в четвъртък.

30-сантиметровата снежна покривка веднага наложи въвеждането на забрана за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, а останалите трябваше да са с вериги. Преди обяд пък два камиона се "изпързаляха" на шосето, завъртяха се и блокираха движението и в двете посоки.

"Чакам повече от два часа. Добре е, че имам достатъчно гориво и не спирам двигателя, че ще измръзна. Пътувам от София за курорта Банско, но не знам кога ще стигна. Личи, че е чистено, но явно има какво още да се желае", каза столичанинът Николай. Повечето му колеги бяха с опънати нерви заради пътната блокада.

"Елате да видите в местността Баба Цвета за какво става въпрос. Там чистено ли е въобще, същински ад е", викаше млад мъж, докато се разправяше с пътните полицаи кога ще бъде отворено движението. Въведена беше и забрана за движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета и през прохода Юндола, както и по шосето за ГКПП-Станке Лисичково на българо-македонската граница.

Напълно затворени вчера бяха проходите Златишки, Твърдишки и Върбишки, а през Дюлински, Айтоски, Шипка, Вратник, Петрохан и Троянски беше забранено преминаването на тежкотоварни камиони и коли с ремаркета и полуремаркета. Колони от автомобили пък се образуваха на "Тракия" в района на Ихтиман в посока Пловдив.

На 49-ия километър на автомагистралата пък в платното в посока Пловдив имаше аварирали автомобили. Гъстата мъгла в района на отбивката за Велинград и Церово допълнително затрудни движението.

Мъгла имаше и в района на Пазарджик, Динката и Калугерово. 60-сантиметрова снежна покривка затрудни придвижването и в Родопите. Общо 1114 машини чистеха през вчерашния ден шосетата на страната.