Най-големият щатски производител на автомобили - General Motors Co., спасен от правителството на Обама с 50 млрд. долара, е регистрирала най-голямата в историята си печалба, като е повишила броя на работните си места и пазарния си дял. Въпреки това обаче, компанията все още създава главоболия за администрацията на президента.

Въз основа на вчерашната цена на затваряне на акциите на компанията при 20.70 долара, цената им е все още значително под платените 53 долара за акция от правителството.

Акциите на компанията достигнаха най-ниска цена от първичното си публичо предлагане и въпреки поскъпването им през последните три дни, те все още трябва да поскъпнат с 50%, за да се мисли за вторично предлагане от министерството на финансите, според запознати, цитирани от Bloomberg.

Когато републиканците обявят своя кандидат през август, правителството все още ще притежава акции от компанията, или ще ги е продало със загуба от поне 10 млрд. долара, коментират опоненти, критикуващи спасяването на компанията.

Инвеститорите се възпират от покупка на акциите на компанията, като очакват правителството да продава стотици милиони акции, което да оказва низходящ натиск върху цената им.

Европейските операции на GM се очаква да регистрират загуба през настоящата година, въпреки уверенията по-рано, че няма да има загуби.

В момента е напълно възможно да станем свидетели на преструктуриране в немското звено на компанията – Opel. Това прави инвеститорите изключително нервни.

Акциите на Ford Motor Co., която също е изложена на европейски риск, поевтиняха с 35% през тази година, докато тези на GM загубиха 44% от стойността си.

Под сериозна заплаха е и пенсионния фонд на GM, в който няма достатъчно средства. Към края на миналата година в него е имало недостиг от 22.2 млрд. долара.

Следващата година също ще бъде транзитна за новите модели на компанията, като от там планират представянето на нови пикапи през 2012-та година. Това означава, че временно ще бъде понижено производството на печелившите звена Chevrolet Silverado и GMC Sierra. Това би довело до понижение на печалбите, според анализаторите.