Вертолетни акции на НАП са вдигнали с 300 млн. лв. декларирания данък общ доход от физическите лица през тази година, като 22-ма са декларирали доход над 10 млн. лв.

Това съобщи изпълнителният директор на приходната агенция Красимир Стефанов по БНР като подчерта, че през 2011 г. НАП е провела десетки успешни акции.

"Предприетите кампании и проверки на физически лица със скъпоструващо имущество доведоха до това, че българите се замислиха, че трябва да си плащат данъците.

Милиони левове влязоха в хазната, данъкът общ доход от физически лица е вдигнат с 300 милиона лева. 1600 души официално са декларирали доход от над милион, 22-ма души са декларирали над 10 млн. лева", подчерта Красимир Стефанов.

По думите му следващата година НАП ще продължи активната си работа срещу ДДС и трудово-осигурителните измами. Загубите за България от измамите на годишна база са от порядъка на 700 млн. лв., уточни той.

146 000 трудови договора са регистрирани на половин работен ден преди проверките на данъчните с Главна инспекция по труда, сочат данните на НАП.

След като стартираха съвместните ни инспекции, всяка втора фирма добороволно коригира поведението си, изтъкна Стефанов..

"През 2012 година ще надграждаме проверките и ревизиите на физически лица и рискови браншове, ще инициираме и законодателни промени. Вече е обсъдено с вицепремиера Симеон Дянков и министър-председателя Бойко Борисов да се въведат дознателски функции на определен брой служители в приходната агенция.

С това ефективността ни би се увеличила", подчерта Стефанов и допълни, че очакванията на агенцията са следващата година още повече средства да постъпят в хазната от данъци.