Някои милиардери имаха тежка година – едни бяха съдени за измами и търговия с вътрешна информация, други за бащинство т.н.

В края на годината сп. Форбс припомня най-скандалните случаи с милиардери:

С. Къртис Джонсън

Наследникът на SC Johnsonбе обвинен в многократно изнасилване на непълнолетно момиче, което е познавал. Той пледира за невинен. Заплашват го 40 години затвор. Момичето твърди, че това е продължавало 3 години. 56-годишният милиардер отрича.

Джордж Сорос

81-годишният финансист влезе в новините и с пикантна новина – 28-годишна бивша негова приятелка го съди и иска 50 млн. долара за това, че той не й купил апартамент, който на няколко пъти й обещал.

Джина Райнхард

Тя е най-богатата жена в Австралия и според мнозина ще изпревари Бил Гейтс и Карлос Слим. Тя е много потайна и не дава интервюта. Тази година Райнхард трябваше да отговаря пред съда, защото всичките й деца я съдят за контрол над компанията.

Шахид Балва

Шефът на една от най-големите имотни компании в Индия бе арестуван през февруари и обвинен в това, че е участвал в измама за милиарди долари, свързана с телекомуникационна компания. В измамата са замесени и министри. През ноември той бе освободен под гаранция и очаква дело.

Лилиан Бетенкур

През октомври приключи дело, продължило 3 години. Бе решено, че наследницата на L’Oreal не може да се грижи сама за парите си (23.5 млрд. долара). Нейната дъщеря Франсоаз поема контрол над състоянието й.

Силвио Берлускони

През цялата година „Бунга Бунга” Берлсукони имаше проблеми с обвинения за секс с малолетни и злоупотреба със служебно положение. Около 136 свидетели са готови да дадат показания срещу него. Заплашен е от 15 години затвор.

Елена Батурина

Най-богатата жена в Русия е обвинена в това, че е източила милиарди долари от държавата, докато съпругът й е бил кмет на Москва. Тя избяга от родината си миналата година и отказа да я се яви пред съда. Според слуховете се укрива в Англия.

Алън Станфорд

Бившият милиардер ще застане пред съда през януари. Обвинен е в Понци-схема за 7 млрд. долара. Арестуван бе през 2009 година. Той твърди, че страда от амнезии, но съдът не му повярва и насрочи дата за дело.

Радж Раджатнам

През октомври бившият фонд мениджър бе осъден за измама и търговия с вътрешна информация. Осъден бе на 11 години затвор, а това е най-големият случай с търговия с вътрешна информация в историята.

Шон Куин

Той е най-богатият човек в Ирландия с лично състояние от 6 млрд. долара. През ноември той обяви фалит. Той дължеше 3.85 млрд. долара на Irish Bank Resolution Corporation, които заяви, че не може да изплати.

Франсоа Анри Пино

Френският милиардер е женен за Селма Хайек, но тази година супер моделът Линда Еванджелиста го съди за бащинство. Тя иска 46 000 долара на месец за издръжка на сина си. Какво яде това дете?!

Още любопитни новини