В свой материал в Bloomberg View Бил Коен разглежда доклад на британския учен Клайв Боди за корпоративните психопати и как те може би са причинили финансовата криза.

В своя доклад Боди отбелязва, че психопатите са особено способни да процъфтяват в компании на Уолстрийт, заради самата обстановка — изпълнена с хаос, голямо текучество и светкавични промени. Психопатите съумяват да използват харизмата си, за да се представят за ключови лидери във френетичната атмосфера на Уолстрийт, като в същото време си остават безмилостни и пресметливи.

Според Боди до голяма степен точно тези корпоративни психопати са причинели кризата. Той не назовава имена, но типът характер, който описва е разпознаваем на всички от кризата финансовата криза.

Той ги описва като “неповлияни от корпоративните сривове, които причиняват. Тези психопати “не са притеснени от хаоса, който ги заобикаля, не ги интересуват тези, които са загубили работата си, спестяванията си и инвестициите си и не изпитват никакво съжаление за това, което са направили. Те бодро лъжат за участието си в случващото си, много са убедителни в това да обвиняват другите и нямат съмнения за това колко струват уменията им. Те с радост се измъкват от икономическите катастрофи, които са причинили, с огромни финансови обезщетения и с нова работа като съветници на правителства, за това как да избягват подобни неща.”

Това дали корпоративните психопати са причинили кризата не може да бъде доказано, но в миналото със сигурност е имало доста стряскащи случки с хора от финансовата индустрия и въпреки че тези хора са малцинство, те изпъкват. Ето и някои случки с тях, подбрани от Business Insider:

Трейдърът, който убива убива шеф на IT фирма с един удар в лицето.

Джереми Ейлмър, трейдър, който работи за Chevron, прекарва вечерта си в лондонски бар. Той опитва флирт с жена в бара, но получава отказ. По-късно отново се опитва да я заговори. Тогава 56-годишният Чарлз Кокс, бивш вице-президент на IT компанията EDS, казва на Ейлмър да се разкара.

Към края на вечерта Ейлмър още веднъж опитва да завърже разговор с жената. Тогава Кокс го избутва, след което Ейлмър гу удря в лицето. Кокс пада на земята, при което си удря главата и умира малко след това.

Ейлмър е оправдан по всички обвиненията за убийство.

Служител на Централната банка на Бразилия забива колата си в група велосипедисти.

Инцидентът става, когато 47-годишният Ричард Неис кара по улица в Порто Алегре по време на демонстрация на над 100 велосипедисти през март 2011 г.

Неис твърди, че велосипедистите са тормозели него и сина му. Те пък казват, че той просто им заявил, че бърза.

Неис е обвинен в опит за убийство.

В стил Майк Тайсън, старши партньор в Morgan Stanley отхапва част от ухото на младши партньор по време на вечеря.

В този случай няма намеса на властите, но инцидентът е описан в книгата на Нина Годивала "Костюми: Жена на Уолстрийт"

Тя разказва в книгата си за преживяното като първа година анализатор в Morgan Stanley. В книгата си описва инцидент, при който по време на спор на вечеря старши партньор във фирмата се накланя към ухото на младши партньор, сякаш за да му прошепне нещо, но после отхапва парче от него, в стил Майк Тайсън.

Трейдър на злато наема хора, за да убият жена му, след това крои планове как да убие и тях.

Трейдърът на злато от Лос Анджелис Джеймс Файед е в процес на развод. Най-големият му страх е, че жена му ще разкрие пред съда подробности за международните му сделки и наема хора, които я убиват. Докато е в затвора, той планира как да убие един от хората, които е наел, за да убият жена му.

Съкилийникът на Файед го записва тайно как се оплаква от жена си и от убийците й, които според него пропуснали няколко изгодни възможности да я ликвидират, след което избрали да я убият на многолюден паркинг.

Инвестиционен банкер проследява PR-ка до Южна Африка, след което взривява къщата й.

Шъмшиър Гуман, 32-годишен банкер, който има собствена компания, среща Хана Райнд, която работи в сферата на PR-a, през 2009 г. на вечеря в Лондон и се вманиачава по нея.

Той я проследява до къщата на родителите й в Южна Африка, наема мъж да убие членове на семейството й, след което хвърля бензинови бомби в къщата й.

Фонд мениджър съставя "списък за избиване" на 47 служители на държавни регулаторни органи.

Винсънт Макрудън, основател и главен изпълнителен директор на Alnbri Asset Management, отправя заплахи по имейл към 47 различни държавни служители. Имената им са публикувани на неговия уебсайт и той предлага до 100 000 долара награда за доказателство, че тези държавни служители са били наказани.

Изглежда Макруден е бил ядосан от нещо, което регулаторните органи в САЩ са направили, защото съди няколко от тях за тормоз през 2010 г. и настоява за 1 млрд. долара обезщетение.

Той е арестуван през януари 2011 г. заради това, че заплашва служител на щатската Комисия по ценни книжа и борси.

Трима събирачи на задължения, работещи за Citibank, убиват клиент за това, че се оплакал за сметка по кредитна карта в Индонезия.

По-лошото е, че убитият клиент е бил политикът Ирзен Окта, главен секретар на една от местните партии.

Политикът се оплакал заради начислени 100 млн. рупии по кредитната си карта, след като очаквал 48 млн. рупии. Той е открит пред клон на Citibank в Джакарта и умира от мозъчен кръвоизлив на път за болницата. Полицията открива следи от кръв по завесите и пода в стая на петия етаж на банката.

Хеджфонд магнатът Джефри Епстайн прави секс с малолетни, поръчани за него като подаръци.

Епстайн си признава за секс с малолетно момиче. Според властите обаче броят жертвите може да достига 40 от цял свят — Южна Америка, Европа и Русия, в това число и три 12-годишни момичета, поръчани за него от Франция като "подарък за рождения ден." Доста момичета вече са завели дело срещу него за това, че ги е наемал за "масажи " в имението си в Палм Бийч.

Любовна афера в JP Morgan се превръща в междуконтинентален кошмар.

Всичко започва с връзка между анализаторите в JP Morgan Дейвид Грей и Даниела Раусниц, въпреки факта, че Грей е женен. Когато Раусниц къса с него и напуска, за да започне нова работа в Лондон, нещо у Грей прищраква.

Той е последва в Лондон, изпраща й множество съобщения и имейли (веднъж й изпраща 176 смс-а и 23 имейла за 16 часа), преструва се на болен пред нея, слага подслушвателно устройство в телефона й, казва й че сестра му е починала и казва на родителите й, че работи за секретните служби на Израел.

Банкер на Merrill Lynch насилва физически и сексуално 9-годишно дете в Тексас.

През 2010 г. Джон Томас Бауер се признава за виновен по няколко обвинения за сексуално посегателство и физическо нападение над малолетен (под 14 г.) и подправяне на доказателствен материал.

Банкер си признава за сексуално посегателство срещу камериeрка в хотел в Ню Йорк.

Махмуд Абдел Салам Омар, бивш председател на египетската Bank of Alexandria и на Egyptian American Bank, се признава за виновен по обвинение за сексуално посегателство срещу камериерка в хотел Pierre.

Камериерката завежда дело срещу него за 5 млн. долара.

Запитан в съда дали я е целувал по устните и врата и е докосвал гърдите й без нейно съгласие, Омар, който първоначално твърди, че е невинен, отговаря "Да."

Трейдър се преквалифицира в обирджия и обира 10 банки.

Стивън Трантел няма особен късмет като трейдър и решава да обере банка, въпреки че самият той е син на полицай. Като обирджия има значително по-голям успех, след като успява да направи 10 обира преди да бъде хванат през 2004.

Следвайте ни във Фейсбук