Управляващият директор на Международния валутен фонд г-жа Кристин Лагард съобщи днес, че данните за световния икономически растеж за 2012 година вероятно ще бъдат преразгледани към спад, уточнявайки, че коригираните цифри ще бъдат обявени около 25 януари, съобщи БТА. "Вероятно (цифрите за икономическия растеж в света) ще бъдат понижени. Ще ги имаме около 25 януари", каза Лагард при посещение в Йоханесбург.

На 21 декември в Ниамей, столицата на Нигерия, тя даде да се разбере, че прогнозите за световния икономически растеж (в момента те са за 4 процента) през 2012 година вероятно ще бъдат преразгледани към спад най-вече заради кризата в еврозоната.

Африканските страни ще пострадат от кризата на еврото, ако тя не бъде уредена през 2012 година, предупреди Лагард при посещението си в Йоханесбург.

"Еврото е малко вероятно да изчезне през 2012 г, в резултат на европейската дългова криза", каза още генералната директорка на Международния валутен фонд.

"Ще бъде ли 2012 края на еврото? Моят отговор е "не мисля така", каза Лагард по време на посещението си в Южна Африка.

По време на срещата си с министъра на финансите Правин Гордхан тя предупреди, че Южна Африка и някои развити африкански икономики могат да пострадат, ако кризата с дълга на еврозоната остане нерешена.