Европа, като цяло, може да избегне рецесията през тази година и има причини за относителен оптимизъм пред икономиките на „Стария континент“, според ръководителя на МВФ – Кристин Лагард, цитирана от южноафриканското издание Business Day.

„Ситуацията в Еврозоната се е променила драстично през последните 18 месеца... има значителна основа за малко по-положителни перспективи“, коментира Лагард в интервю публикувано вчера в изданието.

Повечето анализатори са на мнение, че рецесия в Еврозоната е неизбежна предвид на дълбоката дългова криза в която са затънали страните членки. Това също така значително влошава перспективите пред световната икономика.

„Според нашите оценки дори и някои от страните в Еврозоната да изпаднат в техническа рецесия през цялата 2012 година, това може да не доведе до рецесията за Еврозоната като цяло“, коментира Лагард.

В момента са наблюдава изключителна разлика между икономиките на различните европейски страни. Това, като цяло, ще има силно въздействие върху цялостното представяне на Еврозоната и може да я спаси от рецесия.

Въпреки това обаче, кризата в Еврозоната се очаква да окаже негативно въздействие върху южноафриканската икономика и Лагард призова за политики в посока на стимулиране на ръста й.

За двете години до края на 2010 година централната банка на ЮАР понижи нивото на лихвите с 650 базисни пункта до рекордно ниско ниво. Специалистите очакват те да се запазят при тези нива и през тази година.