В навечерието на сезона на обявяване на корпоративните резултати за последното тримесечие на 2011 г., инвеститорите проявиха умерен оптимизъм. Според изчисления на Bloomberg, средната печалба на акция на щатските компании се е покачила с 6% - най-ниският ръст от две години насам. Очакванията на пазара обаче са толкова занижени, че дори подобен резултат може да се брои за успех.

Коментарите относно проведената среща между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози не бяха еднопосочни. Едни аплодираха обещанията, че новите бюджетни правила ще се готови с един месец по-рано още в края на януари, а събирането на средства за спасителния фонд ще се ускори. Други изтъкваха засиления натиск върху Гърция и кредиторите й и се тревожат, че балканската държава се доближава опасно до ръба на пропастта. Тази седмица няколко европейски държави ще проведат аукциони за държавни облигации и инвеститорите ще демонстрират по-ясно оценката си за усилията на политическите лидери.

В понеделник, най-силно представилите сe индустрии от S&P 500 бяха промишлеността, енергетиката и финансите.

Най-големият производител на алуминий в САЩ Alcoa откри сезона на обявяване на корпоративните резултати, като отчетената след приключване на търговската сесия загуба от три цента на акция отговори на прогнозите на анализатори. По време на сесията, акциите на дружеството се покачиха с 2.9% до 9.43 долара, а по-късно добавиха още 0.3% до 9.45 долара. Това е първото тримесечие със загуба за Alcoa от повече от две години, но прогнозите за бъдещето бяха малко по-обнадеждаващи, след като дружеството предсказа, че през 2012 г. се очаква дефицит на алуминий.

Сред най-предпочитаните позиции за деня бяха тези, чиито книжа са най-пряко свързани с икономическия ръст – акциите на Caterpillar Inc. поскъпнаха с 1.4% до 97.10 долара, а на Schlumberger Ltd. – с 1.5% до 68.82 долара. От сините чипове, Bank of America Corp. напредна с 1.5% до 6.27 долара.

Производителите на полупроводници се възползваха от повишената оценка на Deutsche Bank за индустрията. Broadcom се покачиха с 2.5% до 30.88 долара, Intel Corp. – с 0.9% до 25.47 долара, а показателят Philadelphia Semiconductor Index нарасна с две на сто.

Netflix Inc. бяха отличниците на S&P 500, със скок от 14% до 98.18 долара. Доставчикът на онлайн видео очаква да привлече милиони абонати в следващите няколко години на британския и ирландски пазар, на които стъпи тази седмица, хвърляйки ръкавица на конкуретния портал Lovefilm на Amazon Inc.

Търговската верига Costco Wholesale Corp. отстъпи с 2.6% до 79.01 долара, след като Sanford C. Bernstein & Co. снижиха оценката си за дружеството.

Най-големият търговец на видео игри в света GameStop Corp. понижи прогнозите си за четвъртото тримесечие и 2011 г. като цяло, и акциите на компанията поевтиняха с 3.5% до 23.99 долара.

CareFusion Corp. се оказаха черната овца за деня, сривайки се с цели 8.6% до 23.28 долара. Производителят на инфузионни помпи и болничен снабдител предупреди инвеститорите, че ще бъдат разочаровани от счетоводните резултати за 2011 г.

След откриването на автомобилното изложение в Детройт, производителите дадоха разнопосочни сигнали за представянето на сектора. Акциите на Ford Motor поскъпнаха с 0.8% до 11.80 долара, след като компанията обяви плана си да започне продажби на новия си хибриден Fusion седан тази година. General Motors обаче загубиха 0.4% до 22.84 долара, въпреки че представиха изненада за по-младите си клиенти – нов Chevrolet, който изглежда и се представя като спортен автомобил, но струва само около 20 000 долара.

Някои позиции от фармацевтичната промишленост приковаха интереса на инвеститорите. Bristol-Myers Squibb се съгласиха да закупят производителят на медикамент против хепатит C Inhibitex за около 2.5 млрд долара. В отговор, акциите на Inhibitex скочиха със 140% до 23.70 долара, а тези на Bristol-Myers се понижиха с 0.9 на сто до 33.91 долара.

Търгуваните в САЩ книжа на GlaxoSmithKline поевтиняха с 3.9% след като анализатори заявиха, че резултатите от клинична фаза III на разработката на медикамента Relovair не са еднозначни.

Idenix Pharmaceuticals обаче се похвалиха с напредък на работата си по нова терапия за хепатит С и акциите на дружеството скочиха с 37 на сто до $9.66.

В понеделник основните бенчмарк индекси успяха да задържат териториите, извоювани в първата седмица на годината. Dow Jones Industrial Average добави още 32.77 пункта към стойността си, или 0.3%, до 12,392.69, а Standard & Poor's 500 приключи сесията с повишение от 0.2% до 1280.70. Технологично орентираният Nasdaq Composite се покачи с 0.1% до 2676.56.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.