Нациите от Европейския съюз се доближават към малко по-мек бюджетен пакт за укрепване на фискалната дисциплина, с по-малка роля на Брюксел в борбата с нарушенията, коментира АФП.

Лидерите на повечето нации от Европейския съюз се съгласиха миналия месец да се работи за ново фискално споразумение, след като правителствата нарушават съществуващите беззъби бюджетни правила за години, игнорирайки ограничение за дефицита от 3% от брутния вътрешен продукт и тавана на дълга от 60% от БВП.

Великобритания е единствения член на ЕС, която отказа да се присъедини към опита за задълбочаване на интеграцията, което ядоса европейските си партньори.

Междуправителственото споразумение е с цел да се въведе златното правило за балансирани бюджети в националните конституции.

Според последната редакция Европейската комисия е лишена от правото да сезира Европейския съд в случай на отклонение от правилата за бюджетна дисциплина, допускано в предишния вариант.

Освен това ЕК няма да изисква обяснения, когато една страна не е изпълнила обещанието да впише златното правило за бюджетния баланс в конституцията си или в действащо законодателство.

Ако въпросната страна не изпълни обещанията си, останалите страни, подписали пакта, ще имат правото да сезират Европейския съд. Франция бе страната, която не бе съгласна да отстъпи това право на Европейската комисия.