Приет от германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, френският президент Никола Саркози заяви намерението Франция да стане първата държава в еврозоната, която ще въведе данък върху финансовите трансакции, съобщи АФП. Вчера британският премиер Дейвид Камарън атакува Саркози, заявявайки, че ако иска Париж да въведе самостоятелно данъка, но Великобритания ще блокира такъв налог на европейско равнище.

Ангела Меркел заяви от своя страна, че това е "добра инициатива за превръщането на думите в действия", но повтори, че предпочита да бъде предприето съгласувано действие на европейско ниво.

Извън това френският и германски лидер, които проведоха днес работна среща, акцентираха върху растежа и необходимостта да се ускори хода на реформите в еврозоната.

Франция и Германия искат европейският договор, засилващ бюджетната дисциплина, който в началото на декември беше подкрепен от 26 от 27-те държави членки на ЕС, да бъде подписан "до 1 март", заяви френският президент.

Освен това двамата държавни ръководители са съгласни, че трябва да се обмислят средствата "за ускоряване на предоставянето на капитала" на бъдещия Механизъм за европейска помощ, който според споразуменията ще възлезе на 80 млрд. евро.

Меркел и Саркози потвърдиха желанието си за оставане на Гърция в еврозоната, но при условие, че страната приложи бюджетни реформи.

Германският канцлер от своя страна отговори на критиките, че мисли за бюджетна строгост, пренебрегвайки икономическия ръст. „Вторият стълб е икономическият растеж и работните места“, заяви тя. Париж и Берлин ще настояват европейските фондове, които все още са на разположение, да бъдат използвани за създаването на нови работни места и за развитие на иновациите.

Първата френско-германска среща за годината премина без значими съобщение, като двамата лидери се опитаха да вдъхнат оптимизъм в началото на една натоварена година за еврозоната.