С голямо признание трябва да кажа, че България води много амбициозен курс по отношение на бюджетната дисциплина - има дълг под 20 на сто (от БВП), бюджетен дефицит под три на сто, което е забележително, предвид трудната ситуация.

Това каза германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, който е на двудневно работно посещение в Берлин, съобщи "Фокус".По думите на Меркел "тази дисциплина заслужава максимално признание".

Германският канцлер смята, че трябва заедно с Европейската комисия да се обсъди възможността за постигане на по-голяма гъвкавост по отношение на кофинасирането на проектите по европейските фондове.Меркел отбеляза, че е естествено желанието на България да получи признание, защото страната ни стопанисва добре, допълва и БТА.

"Държави, които са в затруднение днес, които нямат толкова добри бюджетни показатели, при кофинансирането по линия на фондовете получават по-добри условия", отбеляза Ангела Меркел.

Сега България доплаща 20%, а други страни, които са изпаднали в затруднение заради неспазване на правилата – 5%.

По думите на Меркел това фактически засяга и Германия, защото тя спазва рамковите показатели, също така дава съществен принос към Европа.

"Все пак обещах на българския премиер, че би трябвало заедно с ЕК да обмислим дали можем да постигнем малко по-голяма гъвкавост по отношение на кофинасирането за страните, които стопанисват много добре", каза Меркел.

По-рано, пред германския бизнес, българският премиер обяви, че при 5% съфинансиране, в България биха се освободили около 500 милиона лева. Премиерът откри още една прилика между България и Германия – че и двете страни получават добри кредитни рейтинги от международните агенции.