Пет процента съфинансиране на проектите, които се изпълняват по европейските фондове, не само за най-слабите държави, а и за държавите - отличници ще поиска премиерът Бойко Борисов от германския канцлер Ангела Меркел на срещата днес, предаде агенция „Фокус” . Борисов потвърди това на срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика.

Премиерът Борисов се обърна към водещите германски икономисти с думите - какво да отговоря на опозицията, когато ме питат защо трябва да сме финансово дисциплинирани. България е една от трите държави в Евросъюза с най-добра финансова дисциплина. Въпреки това излиза, че е по-добре да имаш висок външен дълг и висок бюджетен дефицит, защото по този начин те подпомагат. Държавите, които не са финансово дисциплинирани, са облагодетелствани с по пет процента съфинансиране, такива като България, които спазват всички критерии, трябва да съфинансират с 20 % европейските проекти - посочи Борисов и попита:

Много ми е интересен вашият коментар. Изпадам в неловко положение пред моята опозиция. С нищо не ни стимулирате. Ние не искаме допълнително пари, а само това, което се дава на най-затруднените държави, да се даде и на най-дисциплинираните. Излиза, че е по-добре да си популист, да вдигаш дълг и дефицит, вместо - да си спазваме всички критерии - посочи Борисов. При пет процента съфинансиране, в България биха се освободили около 500 милиона лева, които да се пренасочат към други важни сфери.

Министър-председателят Бойко Борисов откри срещата на българската делегация с ръководството на Източния комитет на германската икономика. Пред германските бизнесмени бяха засегнати още темите за зелената енергия, за инвестициите, за електронното правителство.

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне днес и с германския канцлер Ангела Меркел. Това е предвидено в програмата за втория ден от официалното посещение на министър-председателя и министри в Берлин. Очаква се сред обсъжданите теми на срещите да бъдат финансово-икономическата криза и финансовата рамка на ЕС за следващия бюджетен период; Присъединяването на България към Шенгенското пространство; Търговско-икономическите отношения и инвестиционно сътрудничество; БДЖ; Енергетика и енергийна сигурност, включително - възможности за партньорство, както и взаимодействие по Дунавската стратегия.

В българската делегация са вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.