Немският канцлер Ангела Меркел заяви, че позицията на рейтинговата агенция Standard & Poor’s за понижаване на рейтинги на страните от Еврозоната трябва да удвои усилията на европейските лидери за решаване на кризата.

Това става преди планираните продажби на нов дълг от европейските страни през следващата седмица, за които съществува риск от намаляване на интереса от инвеститорите след негативните коментари на агенцията.

„Решението е потвърждение на моите убжеждения че има дълъг път преди успеха за възвръщане на инвеститорското доверие“, заяви Меркел по време на партийна среща в Кийл вчера.

Предупрежденията за понижение на рейтинги идва само от една от трите водещи агенции, допълва Меркел, цитирана от финансовото издание Bloomberg.

Германия е единствената страна със запазване на стабилен най-висок рейтинг от ААА от S&P, след като от агенцията поставиха под разглеждане за понижение на рейтинга на Франция и Италия.

От там визираха нерешителните действия от страна на европейските лидери за излизане от кризата, коментира още финансовото издание.

Решението на агенцията не бива да бъде „драматизирано“, или „политизирано“, според анализатори.

Франция планира продажбата на дълг за 8.7 млрд. евро в първия ден на новата седмица, като какви ще са последствията от негативните коментари тепърва предстои да видим.

Меркел обяви, че решението на S&P няма да неутрализира усилията на европейските страни посредством фондът за финансова стабилност и няма да промени политиките на европейските лидери.

Според Меркел дори и рейтинги на страните от АА+ също не са лоши и това да са с най-висок рейтинг не е приоритет.

Германия и Франция оказват натиск върху останалите страни членки на Еврозоната за по-стриктни бюджетни дефицити, както и за въвеждане на строги и автоматични санкции при неспазване на приетите мерки в тази насока.

На 20-ти януари Меркел и Саркюзи ще се срещнат с италианския премие за обсъждане на мерките, които да бъдат предприети при срещата на лидерите десет дни по-късно.

След силните си загуби в петък след негативните коментари, еврото върна част от изгубеното, но все пак затвори със загуби за седмицата и при нива под 1.2700.