Гръцкият премиер Лукас Пападимос се бори на няколко фронта едновременно, за да спаси страната си от най-лошото, пише „Берлинер цайтунг”, цитиран от Фокус. На фона на опозицията от профсъюзите той трябва да наложи амбициозен реформен пакет, за да получи 130 милиарда спасителни финансови средства от ЕС и МВФ.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел призова Атина да се договори възможно най-бързо с частните кредитори за орязване на дълга. В противен случай рискува да не получи следващия транш от международната помощ.

Въпреки силната рецесия МВФ вече мисли за дори по-сурови условия за отпускане на финансирането. Частните кредитори същевременно все още не са склонни да направят нужното от своя страна и да отпишат част от гръцкия дълг.

Правителствени облигации на стойност 14.5 милиарда евро трябва да бъдат изплатени на 20 март. Без извънредни заема страната е заплашена от неконтролиран национален банкрут.

През 2011 г. икономическият растеж се е свил над 5.5 % и ще остане с тенденция за понижение. В производствения сектор в бизнесът сектора има тенденции за спад от 28 месеца. Безработицата същевременно се увеличава трето поредно тримесечие до 17.7 %. МВФ обаче не изпитва удовлетворение от изпълнението на структурните реформи. До края на 2015 г. 150 хиляди места ще бъдат съкратени в големия държавен апарат.

Според главния преговарящ на МВФ, ЕС и ЕЦБ Атина трябва да престъпи някои табута. Това може да означава затварянето на държавни компании и свързаната с тях излишна работна ръка.