Споразумението за намаляване на гръцкия дълг е на финалната права, пишат днес вестниците в Гърция, цитирани от БТА. Положителен развой се очаква до края на седмицата.

Спешно в Атина пристига Чарлз Далара от Международния институт за финанси, който представлява частните кредитори в преговорите с Гърция. Той ще се срещне с представители на правителството, за да договори параметрите на споразумението.

Вестниците коментират изказване на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен за положителната атмосфера в преговорите по намаляване на гръцкия дълг. Според него преговорите ще приключат скоро, което е условие Гърция да получи втория спасителен заем в размер на 130 млрд.евро. Въпросът беше обсъден и на среща между германския канцлер Ангела Меркел и президента на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Преди пристигането на тройката инспектори от ЕС и МВФ премиерът Лукас Пападимос набеляза целите пред правителството, коментират вестниците. Тройката идва в Атина в понеделник и се очаква да поиска допълнителни мерки, засягащи предимно частния сектор. Според информацията се иска намаляване на заплатите. От синдикатите вече се противопоставиха на подобна промяна. Вчера Пападимос обаче заяви, че ако не бъде постигнато съгласие със социалните партньори, мерките ще бъдат прокарани със законодателна промяна. Той посочи, че избори ще има тогава, когато правителството извърши нужните реформи.

По-рано финансовият министър Венизелос заяви, че изборите ще са през април.

Изданията припомнят, че реализирането на исканите от тройката мерки също е условие Гърция за получи обещаната в края на октомври финансова помощ.

Печатът отделя внимание и на последните прогнози на рейтинговата агенция Фич (Fitch Ratings). Според нея опасността от излизане на Гърция от еврозоната още не е отминала. От агенцията смятат, че намаление от 60 процента на гръцкия дълг няма да го направи стабилен, а европейската икономика все още е застрашена от "затъване" в най-лошата икономическа криза заради Гърция.