В 01.00 часа тази нощ спираме износа на електроенергия. Това каза министърът на икономиката Трайчо Трайков пред журналисти по повод стачката в „Мини Марица – изток”, предаде „Фокус”. Министърът обясни, че има достатъчно електроенергия за страната и за населението, но износът се спира тази нощ.

„Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж”, отбеляза министърът.

В резултат на стачката тази сутрин към ТЕЦ Марица Изток 2 е блокиран влак с доставка на въглища от Пернишкия регион. Договорените количества пристигнаха на ЖП гарата в Раднево в 08.00 часа, но стачните действия на миньорите от „Мини Марица изток” ЕАД направиха невъзможно преминаването на композицията по железопътната инфраструктура, съобщиха от „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД.

Създалата се ситуация поставя най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в страната „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД в невъзможност да работи ефективно и възстанови въглищния си резерв, както и се възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности. В резултат на това са поставени под въпрос възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия, съобщиха от там.

Те пречат на работата на колегите си от "ТЕЦ Марица изток 2", каза Трайков.

„Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността да бъде осигурено минаването на композицията”, каза министърът. „Стачката освен, че почервенява, се разклонява и в частни корпоративни интереси, които нямат нищо общо с интересите на хората от „Мини Марица – изток”, отбеляза Трайков.

Стачните действия в "Мини Марица-изток" продължават вече шести ден, като по информация на Обединения стачен комитет в нощната смяна са стачкували 597 души, което се явява 97.5% от назначените за смяната работници и служители. В дневната смяна днес стачкуват 2237 души, което е 92% от назначените за смяната работници и служители.