Заради стачните действия на миньорите от "Мини Марица-изток", ниските температури и нарасналото вътрешно потребление на електроенергия, от 1.00 часа българско време на 21 януари е спрян износът на електрическа енергия от България. Спрени са и 1000 мегавата мощности. Спирането на износа на ток е съгласно заповед на министъра на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

С цел да се удължи периодът на работа и недопускането на повреди по основното оборудване са спрени 1000 мегавата мощности от централите в Маришкия басейн. Транзитните потоци на електроенергия през страната не са ограничавани.

В момента в системата са включени два блока "студен резерв" на ТЕЦ "Варна", които компенсират електроенергията, непроизведена от термичните централи на Маришкия басейн.

Потреблението на електроенергия е нормално за зимния сезон - 5850 мегавата към 11.00 часа, сочат данните на ЕСО. Очакваният пик в товара към 19.00 часа днес е 6000 мегавата, а като цяло вътрешното потребление се очаква да достигне 124 млн. киловатчаса електроенергия. На 20 януари, потреблението е било 133 млн. киловатчаса.

До този момент независимо от силния снеговалеж и вятър няма аварии по преносната мрежа, съобщават от ЕСО.

Заместник-енергийният министър Делян Добрев, който е и председател на кризисния щаб, увери, че през следващите две седмици няма да има проблеми с тока, предаде БНР.