Акциите на най-големия световен производител на телефони - Nokia Oyj регистрираха най-голямото си от два месеца насам понижение, по време на търговията им в Хелзинки, след данни за намалели продажби на доставчик на компанията и понижаване на инвестиционната й оценка от Danske Bank.

Акциите на компанията загубиха 6.8% от стойността си, до ниво от 4.10 евро за брой, което бе най-голямото им дневно понижение от 22 ноември насам.

Оценката на компанията бе намалена на „sell“ от скандинавската банка, следствие на спада на продажбите на старите телефони, произвеждани от компанията с операционна система Symbian.

От най-големия производител на чипове в Европа - STMicroelectronics NV обявиха вчера, че приходите за първото тримесечие ще се понижат с 10% от предходното тримесечие, поради по-слабите продажби в джойнт-венчъра ST-Ericsson AB. Тази компания доставя компоненти за най-големият световен производител на телефони.

Продажбите и оперативните резултати на компанията ще продължат да са под натиск през следващите тримесечия, поради очакванията за по-нататъшни слаби продажби на ключови компании, коментираха от производителя на чипове.

Nokia, която се очаква да обяви своите резултати на 26-ти януари се очаква да регистрира загуба през последното тримесечие на миналата година от 91.6 млн. евро, според средните очаквания на анализаторите. Продажбите се очаква да са се понижили с 21% до 10 млрд. евро.